Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.09.2024 07:00

Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków

Zalewanie ogórków kiszonych solanką
Fot. Shutterstock/MOLEQL

Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?

Kiszone ogórki

Fermentowanie przetworów to trudny do zakwalifikowania proces. Niektórzy mówią nawet, że kiszenie to nic innego jak psucie produktu – tyle tylko, że w kontrolowanych warunkach. Coś w tym jest. Niejednokrotnie przecież wyrzucamy jedzenie właśnie dlatego, że skisło lub sfermentowało. Kiedy indziej zaś właśnie celowo poddajemy warzywa, owoce czy nawet mięso podobnym procesom.

Skoro jednak przygotowanie przetworów to kontrolowane psucie, tym trudniej ocenić, czy dochowaliśmy właściwej kontroli i produkty nadają się do jedzenia. Jak odróżnić pożądane objawy fermentacji od właściwego, szkodliwego zepsucia? Kierujmy się nosem.

pakowanie ogórków do słoika

Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Gazowane ogórki kiszone

Często podejrzenia budzi syk, który towarzyszy otwieraniu słoika z ogórkami. Podobnie jest z mętnym stanem wody spod ogórków, a czasem także kożuszkiem unoszącym się na powierzchni tejże. Wszystko to niepotrzebnie – to właśnie pożądane oznaki fermentacji.

Kiszenie polega na rozkładzie niektórych składników ogórków przez bakterie kwasu mlekowego. Towarzyszy temu wydzielanie się tego kwasu, lecz także dwutlenku węgla, który jest produktem ubocznym. Przy okazji wytrącają się białka i namnażają bakterie, przez które woda robi się mętna. Jednak to właśnie te bakterie potrzebne są w naszej diecie, bo wzbogacają naszą florę jelitową.

Brzydki zapach ogórków kiszonych

Co innego, kiedy nasz niepokój budzi zapach wydobywający się ze słoika. Jeśli wywołuje on naszą odruchową odrazę, może to znaczyć, że organizm ostrzega nas przed trującym jedzeniem. W ogórkach mogą zachodzić procesy gnilne, a objawiają się one właśnie tym oraz nadmierną miękkością warzyw.

Dlatego ogórki kiszone pakujemy wyłącznie do wyparzonych słoików. Używamy też zakrętek wysokiej jakości, najlepiej wcześniej nieużywanych. Z dobrze umytymi ogórkami i przegotowaną solanką raczej nie grozi nam pomyłka.

Wypróbuj też przepisy na nietypowy dodatek do kotletów mielonych i dżem z pigwy.

ogórki w słoiku