Smakosze.pl Przepisy Tomasz Strzelczyk zrobił najlepsze krokiety na świecie. Przepis powinien dostać kilka nagród
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

Tomasz Strzelczyk zrobił najlepsze krokiety na świecie. Przepis powinien dostać kilka nagród

2 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny.

Krokiety Strzelczyka lepsze niż tradycyjne

Krokiety to jedno z klasycznych polskich dań , które cieszy się sporym uznaniem. Pomimo tak dużej popularności nie każdy wie, jak je przygotować, aby były smaczne i chrupiące. Na szczęście z pomocą przychodzi słynny Tomasz Strzelczyk, który autorskim przepisem podzielił się na swoim kanale na platformie YouTube.

Jego sposób na krokiety jest nieskomplikowany i co najważniejsze – przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przekonasz się o tym, kiedy sama wypróbujesz przepis kucharza. Znajdziesz go wraz z listą wszystkich składników w dalszej części tekstu.

pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Szklankę kaszy manny zalewam kefirem. Wychodzi z tego tak pyszne ciasto, ze głowa mała

Z czego składają się krokiety?

Tradycyjny farsz na krokiety składa się z pieczarek i kiszonej kapusty. Nie inaczej jest i w wypadku krokietów przygotowywanych sposobem Strzelczyka. Oprócz tych składników niezbędne będą również inne, które nadadzą farszowi smaku, a także te, z których przygotujesz ciasto na naleśniki. Wszystkie produkty znajdziesz na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego z nich.

Składniki:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 liście laurowe
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 230 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • woda
  • olej
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na krokiety Strzelczyka

Przygotowanie krokietów rozpocznij od zrobienia farszu. W tym celu do garnka włóż kapustę i zalej ja odrobiną wody. Wsyp kminek oraz włóż liście laurowe. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania.

W czasie gotowania przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko oraz wodę gazowaną. Wbij dwa jajka i wsyp mąkę, szczyptę soli. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki.

Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij ja na rozgrzanej patelni. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki i podsmaż je razem z cebulą. Dodaj starty ząbek czosnku i przypraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj ugotowaną i posiekaną kapustę. Wymieszaj i farsz jest gotowy.

Nakładaj go na naleśniki i zawiń, tworząc w ten sposób krokiety. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je. Krokiety obtocz w jaku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej krokiety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor.

Sprawdź także, co powinno znaleźć się w piernikach oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać .

kro kie ty.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA
Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik
Wyciskam i przecieram lodówkę. Trik na medal, pachnie przecudownie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy