Tomasz Strzelczyk zrobił najlepsze krokiety na świecie. Przepis powinien dostać kilka nagród
Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na krokiety. Dzięki radom tego znanego kucharza wyjdą nie tylko smaczne, ale też bardzo chrupiące. Poznaj jego sposób, a już za każdym razem przygotujesz obłędne krokiety dla całej rodziny.
Krokiety Strzelczyka lepsze niż tradycyjne
Krokiety to jedno z klasycznych polskich dań , które cieszy się sporym uznaniem. Pomimo tak dużej popularności nie każdy wie, jak je przygotować, aby były smaczne i chrupiące. Na szczęście z pomocą przychodzi słynny Tomasz Strzelczyk, który autorskim przepisem podzielił się na swoim kanale na platformie YouTube.
Jego sposób na krokiety jest nieskomplikowany i co najważniejsze – przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przekonasz się o tym, kiedy sama wypróbujesz przepis kucharza. Znajdziesz go wraz z listą wszystkich składników w dalszej części tekstu.
Z czego składają się krokiety?
Tradycyjny farsz na krokiety składa się z pieczarek i kiszonej kapusty. Nie inaczej jest i w wypadku krokietów przygotowywanych sposobem Strzelczyka. Oprócz tych składników niezbędne będą również inne, które nadadzą farszowi smaku, a także te, z których przygotujesz ciasto na naleśniki. Wszystkie produkty znajdziesz na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego z nich.
Składniki:
- 800 g kiszonej kapusty
- 400 g pieczarek
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 liście laurowe
- 5 jajek
- 350 g mąki pszennej
- 230 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- woda
- olej
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na krokiety Strzelczyka
Przygotowanie krokietów rozpocznij od zrobienia farszu. W tym celu do garnka włóż kapustę i zalej ja odrobiną wody. Wsyp kminek oraz włóż liście laurowe. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania.
W czasie gotowania przygotuj naleśniki. Do miski wlej mleko oraz wodę gazowaną. Wbij dwa jajka i wsyp mąkę, szczyptę soli. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki.
Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij ja na rozgrzanej patelni. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki i podsmaż je razem z cebulą. Dodaj starty ząbek czosnku i przypraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj ugotowaną i posiekaną kapustę. Wymieszaj i farsz jest gotowy.
Nakładaj go na naleśniki i zawiń, tworząc w ten sposób krokiety. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je. Krokiety obtocz w jaku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej krokiety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor.
Sprawdź także, co powinno znaleźć się w piernikach oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać .