Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.12.2024 16:56

Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik

Bosacka i pierniki
Fot. Canva, Instagram/katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka wprowadza nas w okres świąt. Zamiast przestrzegać przed składnikami w gotowym jedzeniu, zachwala naturalne składniki pierników. O jednym przeważnie zapominamy, zastępując go innym. Ekspertka zwraca na to uwagę.

Żytnie pierniki

Katarzyna Bosacka na swoim koncie na Instagramie opublikowała filmik, w którym przypomina mniej znane fakty na temat pierników. Są wśród nich prawdziwe ciekawostki. Jedna z nich mówi, że w dawnym Toruniu, który słynie do dziś z wypieku pierników, piernikarze przy narodzeniu córki rozczyniali ciasto, z którego piekli pierniczki dopiero na ślub dziecka.

Bosacka przypomina, że choć nie mieści się to w głowie, ciasto piernikowe powinno być niezwykle odporne na starzenie. Nie zawiera ono przecież jajek ani tłuszczu, który byłby podatny na jełczenie. Ubiegłoroczne pierniki mogą więc być po rozkruszeniu i wymieszaniu z masłem bazą do tegorocznego sernika.

wycinanie pierników

Wyciskam i przecieram lodówkę. Trik na medal, pachnie przecudownie

Dojrzewające pierniki

Tym bardziej odporne na zepsucie, a wręcz zachęcające do dojrzewania, jest samo ciasto na pierniki. Ci bardziej zapobiegliwi mają już za sobą przygotowania do pieczenia. Ciasto należy rozczynić nawet 4-6 tygodni przed świętami, by na 1-2 tygodnie przed móc upiec świąteczny deser. Chodzi o to, by w międzyczasie ciasto zdążyło dojrzeć.

Potencjał dojrzewania nadać ma też odpowiednia mąka. I tu Bosacka przypomina rzecz najciekawszą. Mówi mianowicie, że oryginalne pierniki przygotowywane powinny być nie z mąki pszennej, a z żytniej mąki chlebowej. Najlepsza będzie do tego mąka typu 720, którą należy przesiać przed zagnieceniem ciasta.

Dobre ciasto na pierniki

Dojrzewanie ciasta jest kluczowym procesem jego produkcji. Pozwala ono przegryźć się smakom zawartym w przyprawach, które z trudem inaczej rozprowadziłyby się w masie. Podczas dojrzewania odparowuje też woda, przyczyniając się do nadania właściwej konsystencji naszym przyszłym piernikom.

Aby wszystko poszło zgodnie z planem, do ciasta należy używać wyłącznie mieszanki przypraw bez sztucznych dodatków. Wszelkiego rodzaju wzmacniacze smaku mogą sprawić, że ciastka nie będą przechowywać się aż tak dobrze, jak byśmy chcieli. Zadbajmy też o wysokiej jakości mąkę i proszek do pieczenia bez fosforanów.

Wypróbuj też przepis na gruzińskie pierogi chinkali i sposób na ekologiczne czyszczenie lodówki.