Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Te ryby są tak szkodliwe, że zakazali ich w wielu krajach. Polacy wciąż chętnie je jedzą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.12.2024 15:47

Te ryby są tak szkodliwe, że zakazali ich w wielu krajach. Polacy wciąż chętnie je jedzą

ryba
Fot. Shutterstock/sweet marshmallow

Te ryby w wielu krajach są zakazane. Inne prawnie uregulowały obowiązek poinformowania klienta o ich szkodliwości. Niestety bez problemu można zakupić je w Polsce. Te ryby dostaniemy w sklepach, a także restauracjach. Spożywanie niesie za sobą zdrowotne konsekwencje.

Ryba rybie nierówna

Polacy lubią ryby, ale pod względem ilości ich spożycia daleko nam do mieszkańców innych krajów europejskich. Trendy oczywiście się zmieniają i coraz częściej na obiad przygotowujemy rybę. Jest to efektem kampanii społecznych, w których eksperci z zakresu żywienie zachęcają nas do regularnego spożywania tego typu produktów.

Okazuje się, że w Polsce w sprzedaży są również szkodliwe ryby. Co ciekawe w innych krajach zostały one zakazane, bo według badań zawierają szkodliwe substancje. O tym, jakie ryby są szkodliwe i dlaczego należy ich unikać, dowiesz się z dalszej części. 

ry ba.jpg
Fot. Canva/Iridenta Florescu's Images
Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal

Zakazane ryby, których należy unikać

We Włoszech, czy w Japonii zakazano sprzedaży maślanych ryb. Według badań to właśnie one mają być tymi najbardziej szkodliwymi i właśnie dlatego w wyżej wymienionych krajach zostały zakazane. Przepisy nie zabraniają jednak sprzedaży tych ryb w Stanach Zjednoczonych i w pozostałych krajach Europy. Mimo to producenci są zobowiązani do informowania konsumentów o ryzyku, jakie niesie ze sobą jej spożycie. Czym jest to ryzyko i dlaczego nie powinno spożywać się maślanych ryb?

Dlaczego maślane ryby są niezdrowe?

Ryby maślane pomimo tego, że uznawane są za szkodliwe, zawierają sporo witaminy A, B oraz D, a także są bogate w selen i fosfor. Należy jednak kierować się zasadą, która mówi o tym, żeby plusy nie przysłoniły nam minusów. Według ekspertów ryby tego typu są niezdrowe, bo zawarty w nich tłuszcz może przekroczyć nawet 20 procent. 

Najgorsze jest jednak to, że ryby maślane zawierają także estry woskowe, które przez ludzki organizm są nietrawione i mogą prowadzić do poważnego zatrucia, które objawia się dopiero po kilku godzinach.

Objawy zatrucia:

  • wymioty
  • biegunka
  • nudności
  • wysypka
  • wzdęcia
  • ból brzucha

W dodatku ryby maślane mogą zawierać również sporo rtęci. Dlatego odradza się ich spożywania, aby nie narażać swojego zdrowia i samopoczucia na uszczerbek. Szczególnie że na rynku dostępna jest cała masa zdrowszych ryb.

Sprawdź także przepis na tradycyjny gruziński przysmak oraz dowiedz się, co podać do czerwonego barszczu.

maślana.jpg
Fot. Canva
Tagi: Ryba Dieta Obiad