Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szklankę kaszy manny zalewam kefirem. Wychodzi z tego tak pyszne ciasto, ze głowa mała
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.12.2024 17:57

Szklankę kaszy manny zalewam kefirem. Wychodzi z tego tak pyszne ciasto, ze głowa mała

składniki na ciasto
fot. youtube.com/przepyszny

Oto prosty przepis na ciasto z nietypowego składnika. Kaszka manna świetnie nadaje się jako podstawa wypieków.  Deser jest pełny w smaku, tani i pożywny, a przy tym bardzo smaczny. DO tego zachwyca wyglądem, czego chcieć więcej?

Deser z kaszy manny

Dla wielu to nic nowego, ale ciasto z kaszy manny brzmi trochę jak przepis z magicznym składnikiem. Kasza pozwala dość łatwo kontrolować zwartość ciasta i nadaje mu ciekawej faktury. Połączona z kefirem daje świetne, jedwabiste i śmietanowe ciasto.

Kasza manna to produkt pszenny. Zazwyczaj pszenica w naszym cieście pochodzi z mąki. Zaś tu dodajemy ją w bogatszym w składniki odżywcze wariancie.

nalewanie ciasta
fot. youtube.com/przepyszny
Bosacka zdradziła, co musi się znaleźć w piernikach. Większość osób zupełnie pomija ten składnik

Ciasto jogurtowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepyszny. Warto pamiętać, że choć tam użyta jest jasna kasza manna, mamy ich wiele odmian i można użyć którejś z bardziej pełnoziarnistych wersji. Ciemniejsza kasza da w efekcie potrawę o bardzie zrównoważonym składzie.

Składniki

  • 2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pieczemy ciasto z kaszy manny i kefiru

W misce łączymy kefir, kaszę mannę i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Kasza manna wypije ciecz z jogurtu i napęcznieje.

Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej roślinny. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na połowy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Do jednej z połówek ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki. Drugą dokładnie mieszamy z kakao. Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy olejem. Do formy partiami wlewamy białe i kakaowe ciasto. 

Aby osiągnąć efekt gwiazdy, nalewamy po łyżce wazowej, skupiając się na tym, by nalewać ciasto zawsze na środek formy. Gotową masę układamy patyczkiem, prowadząc linie od środka ciasta ku zewnętrzu. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Wypróbuj też przepis na gruzińskie pierogi chinkali i poznaj najważniejszy składnik prawdziwych pierniczków.

ciasto z kaszy manny
fot. youtube.com/przepyszny