Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny przepis naszych babć na domowe uszka do barszczu
canva/Krzysztof Dac, Getty Images

Tradycyjny przepis naszych babć na domowe uszka do barszczu

28 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czerwony barszcz nie może obejść się bez choćby kilku uszek, które po wgryzieniu wybuchają intensywnym grzybowym smakiem. Poniżej zdradzamy triki na zrobienie ich w tradycyjny i domowy sposób. Przepis jest banalnie prosty, choć wymaga odrobiny czasu na przygotowanie - dlatego warto zarezerwować sobie przynajmniej kilka wolnych godzin.

Uszka do barszczu wedle receptury naszych babć smakują bardzo nostalgicznie i sprawiają, że natychmiast po spróbowaniu cofamy się do dziecięcych lat beztroski. Podczas lepienia uszek pamiętaj, aby zachować odpowiedni kształt i małą wielkość pierożków.

Bardzo ważnym elementem uszek jest oczywiście farsz, który swój silny smak zawdzięcza użyciu suszonych grzybów leśnych. Suszenie kumuluje aromat, dzięki czemu niewielkie pierożki zaskakują intensywnością.

Przepis na uszka do barszczu

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki

  • 1 litr ciepłej wody

  • sól

Farsz:

  • 400 g suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby wypłucz, zalej wodą i namocz przez noc. Następnego dnia zagotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Odsącz je z wody i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.

Na patelni podsmaż cebulę, aż stanie się złocista. Dodaj do niej grzyby, sól, pieprz oraz bułkę tartą i odstaw na bok. W misce umieść przesianą mąkę i stopniowo wlewaj do niej ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto.

Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Odkrawaj z niego pasy, a następnie kwadraty o boku 4 cm. Na każdy z nich połóż porcję nadzienia, złóż w pół, ściśnij brzegi i sklej przeciwległe rogi trójkątów. Takie uszka wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.

Uszka w barszczu

Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polskazachwyca.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy