Smakosze.pl Produkty Tu kupisz najlepszą kiszoną kapustę, eksperci nie mają wątpliwości. Wielki test Smakoszy
Jakub Kossakowski

Tu kupisz najlepszą kiszoną kapustę, eksperci nie mają wątpliwości. Wielki test Smakoszy

28 stycznia 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Kapusta kiszona to w Polsce jeden z podstawowych dodatków do obiadu. O tej porze roku jest szczególnie pożądana. Kupujemy ją na targach, bazarach i w lokalnych warzywniakach. Ale sprzedają ją także hiper - i supermarkety. Sprawdziliśmy kilkanaście rodzajów kapusty kiszonej z największych sieci handlowych w Polsce. Nie ma wątpliwości – zwycięzca jest jeden.

Skąd kapusta?

Odwiedziliśmy m.in. Auchan, Biedronkę, Carrefour, Kaufland, Lewiatana, Lidl i Mokpol. Wśród kilkunastu pojemników z kapustą kiszoną znalazły się te oznaczone markami własnymi sieci, jak i te wskazujące dostawców. Braliśmy pod uwagę zarówno kapusty bez dodatków, jak i te z dodatkiem marchewki. Sprawdzaliśmy także opakowania z oznaczeniami „eko” i „bio”.

Zasadniczym kryterium oceny był smak kapusty. Braliśmy pod uwagę kilka jego składowych. Ocenialiśmy aromat, strukturę i wreszcie sam smak każdej próbki. A najważniejsze, że była to ocena w ciemno. Zespół ekspertów Smakoszy nie wiedział, jaką kapustę testuje, próbki były anonimowe.



.

Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka
Tę surówkę zawsze w niedzielę robiła moja babcia. Podstawą jest zdrowe warzywo, większość o nim zapomina

Smak, cena, informacja

Ponieważ producenci są zobowiązani do podawania na opakowaniach informacji na temat składu i zawartości produktów spożywczych, nie punktowaliśmy szczegółowości opisu. Wszędzie znajdowały się wymagane informacje.

Oprócz decydującego kryterium smakowego, istotną rolę odgrywała także cena. Im niższa, tym więcej punktów. Jednak to nie cena decydowała o pierwszym miejscu.

Projekt bez nazwy(2).jpg
Jakub Kossakowski

Mnóstwo zaskoczeń

Degustacja w ciemno przyniosła wiele zaskoczeń. Różnice w smaku były ogromne. Od bardzo dobrych po niejadalne. Do tej ostatniej kategorii panel degustatorów jednogłośnie zakwalifikował kapusty z kategorii „eko” i „bio”. Zdarzało się także, że  na podstawie analizy smakowej dość zgodnie podejrzewaliśmy niektórych producentów o dodawanie octu, mimo, że etykieta o tym nie informowała.

Co również interesujące, najwyższa ocena punktowa w kategorii smaku była aż czterokrotnie wyższa od najsłabszej. Różnice w jakości najpowszechniej dostępnej kapusty kiszonej są więc ogromne.

Kryterium cenowe również ujawniło spore różnice. Najdroższa kapusta była ponaddwukrotnie droższa od najtańszej. Jednak zarówno w kategorii smakowej, jak i cenowej pierwsze miejsce było jednoznaczne.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Jakub Kossakowski


A zwycięzca to...

Spośród kilkunastu kapust biorących udział w teście, wybór zwycięzcy okazał się prosty. Jurorzy byli zgodni. Pierwsze miejsce zarówno pod względem smaku, jak i ceny (kapusta jedynie o pół grosza droższa od najtańszej) zdobywa Targ Świeżości z marchewką z sieci Carrefour! Smakowo nie do pobicia.

Tuż za nim, z różnicą niecałego punktu uplasowała się kapusta pod marką Ryneczek Lidla z marchewką. Warto zaznaczyć, że z taką samą oceną za walory smakowe test w ciemno zakończyła kapusta marki Jolan, jednak relatywnie wysoka cena przesunęła ją ostatecznie na miejsce czwarte.

Trzecie miejsce znów trafiło do sieci Carrefour za produkt pod marką Targ Świeżości (tym razem bez marchewki) . Półkilowa torebka tej marki jest o 90 groszy tańsza od pół kilograma kapusty Jolan.

Nic nie zastąpi kiszonej kapusty z drewnianej beczki na targu, ale w klasie masowych produktów z dużych sieci, nasi zwycięzcy radzą sobie naprawdę dobrze.

Tą sałatką robię co roku furorę na ostatki. Klejnot stołu wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej
Od znajomej dostałem przepis na takie gołąbki. Wyszły lepiej, niż tradycyjne, zostaję przy nich na dobre
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy