Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka
Codzienne robienie sałatki zabiera sporo czasu. Jednak, czy można ją przygotować na 2 tygodnie? Dzięki patentowi koleżanki robię teraz smaczną surówkę na kilkanaście dni.
Sałatka na 2 tygodnie, czyli smak na dłużej
Gotowanie obiadów i codzienne siekanie warzyw na surówki może zająć nam naprawdę dużo czasu. Gdy jesteśmy zmęczeni po pracy, takie kuchenne czynności bywają wyczerpujące. Jednak można przyrządzić surówkę na 2 tygodnie. Patent pokazała mi koleżanka. Teraz polecam go wszystkim zapracowanym i zabieganym smakoszom.
Tej surówki na 2 tygodnie nie trzeba pasteryzować. Wystarczy przygotować duży słoik i zrobiona surówka wytrzyma w nim długi czas. Ten smaczny dodatek do obiadu zrobimy z białej kapusty. Zajmie nam to jedynie kwadrans. Następnie musimy odczekać dobę, a potem surówka jest już gotowa do jedzenia.
1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznychJak zrobić surówkę na 2 tygodnie?
Składniki:
- główka marchewki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 litr wody
- 200 g cukru
- 200 ml octu
- 200 ml oleju
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie surówki zaczynamy od oczyszczenia kapusty i jej poszatkowania. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule siekamy, a następnie warzywa przekładamy do dużego garnka, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Teraz zajmiemy się zalewą. W garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, cukrem i solą.
Gdy zacznie się gotować, zalewamy nią warzywa w garnku. Przykrywamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia przekładamy warzywa z zalewą do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki i korzystamy nawet przez 2 tygodnie.
Surówka na 2 tygodnie do każdego obiadu
Tak przyrządzona surówka z kapusty jest bardzo smaczna i zdrowa. W lodówce wytrzyma 2 tygodnie. Niektórzy jedzą ją nawet znacznie dłużej, ale optymalny czas jej świeżości to właśnie 2 tygodnie. Surówka jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którym brakuje czasu na codzienne przyrządzanie surówek do obiadu.
Ten smaczny dodatek będzie pasował zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Nawet zwykła kanapka z 2 tygodniową surówką nabierze wyjątkowego smaku. Poza tym ta surówka dostarczy nam niezłej porcji witamin. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane filety z kurczaka z pysznym farszem. Podawaliśmy też przepis na wyborny gotowany schab.
Źródło: mojegotowanie.pl