Tych mandarynek nigdy nie kupuj, są kwaśne i paskudne. Rozpoznasz jednym rzutem oka
Niekoronowane królowe świątecznych przekąsek i nasze ulubione zimowe owoce. Dobre mandarynki to naprawdę wielki przysmak. Niestety, czasem kupujemy kota w worku i trafiamy na zbyt kwaśne mandarynki.
W poszukiwaniu dobrych mandarynek
W naszych warzywniakach sezon na polskie owoce gładko przechodzi w ten na cytrusy . Te ostatnie są najlepsze i najtańsze właśnie zimą, kiedy przechodzą swój cykl dojrzewania, a następnie transportu i wprowadzania do sprzedaży. Prócz jabłek z piwnicy i przetworów z wiśni sięgamy więc chętnie po mandarynki czy pomarańcze.
Z wyborem mandarynek wiążą się jednak wyzwania. Najlepsze są te w punkt – nie za słodkie, ale też zdecydowanie niezbyt kwaśne. Co jednak, kiedy kupujemy mandarynki w worku i nie mamy szansy spróbować ich przed zakupem?
Jak kupić nie za kwaśne mandarynki?
Mianem mandarynek określamy kilka rodzajów owoców. Ich wspólna cecha to wielkość – są mniejsze od pomarańczy – a także większa kwasowość. Łatwiej się też obierają, bo ich skórka ma nieco inny charakter . I to właśnie na skórkę należy zwrócić szczególną uwagę.
Na słodkich mandarynkach skórka ta jest przeważnie o wiele bardziej luźna . Najlepiej kupować te jędrne, ale niezbyt twarde. Powinny być też soczyście pomarańczowe w barwie. Beżowawe, blade, żótawe lub zielonkawe mogą być bardzo kwaśne.
Kwaśne i słodkie mandarynki
O kwaśnym smaku może świadczyć też spłaszczony kształt owocu . Paradoksalnie te najbardziej dojrzałe mandarynki też mogą być za kwaśne – przede wszystkim zaś będą mało soczyste. Dlatego oglądajmy miejsce po szypułce. Nie powinno być zbyt zielone, jednak nie może też być kompletnie zdrewniałe.
Za najsłodsze mandarynki uchodzą tangelo . To krzyżówka mandarynki i grejpfruta. Wyróżnia je luźna skórka, która łatwo odchodzi od cząstek, a przede wszystkim – charakterystyczna kopułka. Głównym dostawcą tych owoców na nasz rynek jest Hiszpania. W ostatnich latach ponad połowa tych owoców pochodziła z iberyjskich upraw.
Dowiedz się też, jak rozpoznać prawdziwe masło i poznaj najlepszy majonez świata .