Tylko przez tyle czasu można trzymać mięso w zamrażarce. Większość osób łamie tę zasadę
Obecność lodówek, a potem także zamrażarek w domach zrewolucjonizowała nasze podejście do żywności. Uśpiła jednak przy okazji czujność. Kiedy zmrożone mięso przestaje nadawać się dojedzenia i wymaga pilnego zużycia? Warto przeczytać jasne zasady.
Mrożenie i rozmrażanie mięsa
Wiele osób czuje się pewniej, mając w odwodzie kawałek mięsa , z którego w każdej chwili przyrządzić można obiad. Obecne w praktycznie każdym domu zamrażarki, ustawione typowo na -18 stopni , dają taką możliwość. Jako granice dobrego mrożenia podaje się coś między -10 a -30 stopni.
Mięso zresztą lubi zamrażanie . Kruszeje przy tym, bo drobinki lodu rozsadzają od środka jego strukturę. Ważne jest przy tym, by dobrze zamrozić mięso. Zasada jest taka: z zamrażaniem im szybciej, tym lepiej, z rozmrażaniem odwrotnie. Dzięki temu w mięsie nie zdążą uformować się większe bryłki lodu, które rozwaliłyby doszczętnie włókna, a następnie niezbyt dynamicznie będą w nim zanikać.
Ile czasu przechowywać zamrożone mięso
Ważne jest dla nas jednak to, co dzieje się pomiędzy tymi dwoma działaniami. Ile czasu mięso może spędzić w zamrażarce ? To zależy od jego rodzaju. Warto pamiętać, że niska temperatura nie wyłącza wszystkich procesów mikrobiologicznych, choć większość wyraźnie spowalnia.
Dalsza część testu pod filmem.
I tak, do najbardziej odpornych na zamrażanie należą wołowina i cielęcina . Te mogą poleżeć w zamrażarce nawet do 8 miesięcy. Wieprzowinę zaś trzymajmy tam nie dłużej niż pół roku . Na osobne traktowanie zajmuje mięso mielone. Ze względu na jego strukturę wypada zużyć je do dwóch miesięcy po zamrożeniu.
![mięso mielone.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_38c1829d1d.jpg)
Czy i jak mrozić ryby i drób
Mrożenie ryb nie jest niemożliwe, kupujemy zresztą filety prosto z zamrażarki. Mogą one w tym stanie przetrwać 3-4 miesiące, choć rozmrożone nie będą już tej samej jakości co świeże. Zaskakuje, nie pierwszy zresztą raz, kurczak . Dla niego maksimum to 2-3 miesiące , z podobnych powodów, dla których niechętnie podajemy go na surowo – zagrożeń mikrobiologicznych.
Przy tym wszystkim należy jeszcze pamiętać o odpowiednim pakowaniu i oznaczaniu mięsa. Wybieramy tylko opakowania nadające się do mrożeni a, oznaczone na opakowaniu śnieżynką. Każde takie opakowanie opisujemy nazwą produktu i datą zamrożenia. Czas przechowywania z powyższych informacji można również dodać dla ułatwienia orientacji w zamrażarce.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z ryżem i faszerowaną paprykę .