Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik
![racuchy z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/1920/racuchy1_752e036be1.jpg)
Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.
Puszyste racuchy
Wiele przepisów na smażone ciasta zawiera mleko. Ma ono ważną funkcję w przygotowywaniu takich rzadkich mas. Mleko jest rozpuszczalnikiem dla cukrów, a jego białka dodają struktury smażonej przekąsce. Dzięki niej gotowe placki czy naleśniki są elastyczne i twarde.
Jednak przetwory mleczne, zwłaszcza maślanka, mają jeszcze jedną zaletę. Fermentacja, której zostały poddane, powoduje wytworzenie się w cieście dwutlenku węgla. Wspomaga ona działanie proszku do pieczenia i powoduje, że racuchy stają się lżejsze i bardziej napowietrzone.
Racuchy z jabłkiem i bez
Słowo „racuchy” kojarzy się najbardziej z jabłkową lub ewentualnie gruszkową przekąską. Przepis ten jednak sprawdzał się będzie przy przygotowaniu dowolnych placków. Racuszki takie są równie pyszne nawet wtedy, kiedy jedynym dodatkiem do nich jest cukier puder. Oczywiście lepiej jednak wzbogacić je w owoce jako źródło tak ważnego dla organizmu błonnika.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 jajka
- 400 ml maślanki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 300 g mąki
- 20 ml oleju
- 6 g proszku do pieczenia
- Cukier puder, jabłka i tłuszcz do smażenia
Smażenie racuchów
Jeśli nasze racuchy mają zawierać jabłka, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do gotowego ciasta. Powinno ono postać po przygotowaniu przez ok. 15 minut. Do wyjmowania racuchów z patelni przygotujmy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Racuchy należy smażyć na dobrym tłuszczu – najlepiej maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Nisko rafinowane oleje nie nadają się do smażenia. Aby upewnić się, że tłuszcz jest dostatecznie gorący, przeprowadzamy próbkę małym kawałkiem ciasta zanim ułożymy na patelni placki.
Placki z jabłkami
Mokre składniki – maślankę, jajko i olej – mieszamy w misce. Rozbijamy je, aż cała masa będzie dobrze połączona. Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli. Do ciasta dodajemy jabłka, obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone w masie.
Miskę odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość masła klarowanego. Kiedy próbny kawałek ciasta zacznie skwierczeć, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na domowy hummus i deser z zagęszczonego mleka.
![minipączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_67de677b07.jpg)
![kluski kładzione](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_kladzione_9f57f80688.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![banany](https://images.iberion.media/images/origin/banany_20a4837bf9.jpg)
![deser z mleka zagęszczonego](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_c8a962ae89.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/ewa1_03da91fbc2.jpg)
![mielone mięso w opakowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/mielone_mieso_ff0dcabd00.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![ciasto francuskie z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_jablkami_763db7a5fc.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_945895fbde.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![krokiety z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/krokiety_9b3d5c93bd.jpeg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Pyszne ciasto czekoladowe](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_09677365b7.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_e18596fa9b.jpg)
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_e8cd97b286.jpg)
![Ciasto czekoladowe z białym kremem](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_5045a0863c.jpg)
![zupa dietetyczna](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_77078a5040.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_bdcc23e244.jpg)
![twaróg z kiełbasą](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_z_kielbasa_691b69e597.jpg)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)
![Pyszne i chrupiące faworki](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_Anny_Zysk_cdc5555235.jpg)
![Jabłka z cynamonem](https://images.iberion.media/images/origin/Jablka_z_cynamonem_3246740dd5.jpg)
![Smarowidło na kromce chleba](https://images.iberion.media/images/origin/Smarowidlo_na_kromce_chleba_b27b6d1520.jpg)
![filet z kurczaka na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_na_obiad_630d507268.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![Nieoznakowany radiowóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nieoznakowany_radiowoz_7adb18f7d7.png)
![Karol Strasburger](https://images.iberion.media/images/origin/Karol_Strasburger_dbd60ebbf5.png)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![orlen, złoże gazu](https://images.iberion.media/images/origin/orlen_cd6114f2b4.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)