Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 11:13

Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik

racuchy z cukrem pudrem
Fot. Shuterstock

Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.

Puszyste racuchy

Wiele przepisów na smażone ciasta zawiera mleko. Ma ono ważną funkcję w przygotowywaniu takich rzadkich mas. Mleko jest rozpuszczalnikiem dla cukrów, a jego białka dodają struktury smażonej przekąsce. Dzięki niej gotowe placki czy naleśniki są elastyczne i twarde.

Jednak przetwory mleczne, zwłaszcza maślanka, mają jeszcze jedną zaletę. Fermentacja, której zostały poddane, powoduje wytworzenie się w cieście dwutlenku węgla. Wspomaga ona działanie proszku do pieczenia i powoduje, że racuchy stają się lżejsze i bardziej napowietrzone.

racuchy z bananem

Przestałem smażyć kotlety schabowe na patelni. W tej wersji są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Racuchy z jabłkiem i bez

Słowo „racuchy” kojarzy się najbardziej z jabłkową lub ewentualnie gruszkową przekąską. Przepis ten jednak sprawdzał się będzie przy przygotowaniu dowolnych placków. Racuszki takie są równie pyszne nawet wtedy, kiedy jedynym dodatkiem do nich jest cukier puder. Oczywiście lepiej jednak wzbogacić je w owoce jako źródło tak ważnego dla organizmu błonnika.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 400 ml maślanki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 300 g mąki
  • 20 ml oleju
  • 6 g proszku do pieczenia
  • Cukier puder, jabłka i tłuszcz do smażenia

maślanka

Smażenie racuchów

Jeśli nasze racuchy mają zawierać jabłka, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do gotowego ciasta. Powinno ono postać po przygotowaniu przez ok. 15 minut. Do wyjmowania racuchów z patelni przygotujmy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Racuchy należy smażyć na dobrym tłuszczu – najlepiej maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Nisko rafinowane oleje nie nadają się do smażenia. Aby upewnić się, że tłuszcz jest dostatecznie gorący, przeprowadzamy próbkę małym kawałkiem ciasta zanim ułożymy na patelni placki.

smażone racuchy

Placki z jabłkami

Mokre składniki – maślankę, jajko i olej – mieszamy w misce. Rozbijamy je, aż cała masa będzie dobrze połączona. Dodajemy cukier i mieszamy, by nie było grudek.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli. Do ciasta dodajemy jabłka, obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone w masie.

Miskę odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość masła klarowanego. Kiedy próbny kawałek ciasta zacznie skwierczeć, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy na złocisty kolor z obu stron i zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na domowy hummus i deser z zagęszczonego mleka.

racuchy z cukrem