Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.01.2025 06:00

Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane

papryki gotowe do pieczenia
Fot. Shutterstock/AlexDonin

Papryka faszerowana to sprawdzony sposób na szybki obiad. Jest niejako z definicji pełen warzyw, a przy tym dobrze zrównoważony, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jest też, co ważne, łatwy w przygotowaniu i późniejszym odgrzaniu.

Faszerowane papryki

Trzeba przyznać, że papryka jak mało który inny produkt aż się prosi, by podać go w faszerowanej wersji. Wystarczy odkroić „wieczko”, a z powstałych miseczek wydobyć gniazda nasienne. Wypełnione odpowiednio esencjonalnym farszem, np. podobnym do tego z gołąbków, jest świetnym jednogarnkowym posiłkiem, który łatwo zabrać do pracy.

Nic dziwnego, że od lat doceniamy paprykę w tej roli. Choć nie jest to dokładnie klasyk tradycyjnej polskiej kuchni, w wielu domach zapewne kojarzy się z babcinymi obiadami. W tej wersji jednak ma składnik, o którym myślimy rzadko.

zapiekane papryki
fot. Canva
Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasne

Papryka z soczewicą

Prócz ryżu w naszym przepisie znajduje się też jarmuż, a przede wszystkim soczewica. Ta niezwykle zdrowa roślina strączkowa jest bogata w witaminy i mikroelementy. Warto pamiętać o strączkach, bo to świetne źródło białka roślinnego doskonałe na sycący na długo, a przy tym smaczny obiad z piekarnika.

Składniki

  • 1 duża okrągła papryka
  • 60 g brązowego ryżu
  • 60 g soczewicy
  • 25 g jarmużu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Olej roślinny

Papryka z piekarnika na obiad

Ryż płuczemy, zalewamy wodą o dwukrotnie większej objętości i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu osolony szczyptą soli. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak długo, aż ryż będzie ją pił i stanie się miękki. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.

Paprykę myjemy i odkrawamy górną partię. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Alternatywnie paprykę można przekroić wzdłuż na połówki.

Z jarmużu wykrawamy grube łodygi. Resztę siekamy, podobnie jak czosnek i cebulę. Wszystko podsmażamy na patelni. Kiedy jarmuż zmniejszy objętość, a cebula będzie szklista, dodajemy pomidory. Sos przyprawiamy do smaku i dusimy 10 minut. 

Do sosu dodajemy soczewicę i ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Faszerujemy paprykę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem. Obiad zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z podprażonymi i posiekanymi pestkami dyni.

Wypróbuj też przepis na ciasto drożdżowe z niezwykłym dodatkiem i dowiedz się, które ziemniaki tuczą najbardziej.

faszerowana papryka
fot. Canva