Przekrój papryki i nadziej tym farszem. Zachwyty gwarantowane
Papryka faszerowana to sprawdzony sposób na szybki obiad. Jest niejako z definicji pełen warzyw, a przy tym dobrze zrównoważony, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jest też, co ważne, łatwy w przygotowaniu i późniejszym odgrzaniu.
Faszerowane papryki
Trzeba przyznać, że papryka jak mało który inny produkt aż się prosi, by podać go w faszerowanej wersji. Wystarczy odkroić „wieczko”, a z powstałych miseczek wydobyć gniazda nasienne. Wypełnione odpowiednio esencjonalnym farszem, np. podobnym do tego z gołąbków, jest świetnym jednogarnkowym posiłkiem, który łatwo zabrać do pracy.
Nic dziwnego, że od lat doceniamy paprykę w tej roli. Choć nie jest to dokładnie klasyk tradycyjnej polskiej kuchni, w wielu domach zapewne kojarzy się z babcinymi obiadami. W tej wersji jednak ma składnik, o którym myślimy rzadko.
Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasnePapryka z soczewicą
Prócz ryżu w naszym przepisie znajduje się też jarmuż, a przede wszystkim soczewica. Ta niezwykle zdrowa roślina strączkowa jest bogata w witaminy i mikroelementy. Warto pamiętać o strączkach, bo to świetne źródło białka roślinnego doskonałe na sycący na długo, a przy tym smaczny obiad z piekarnika.
Składniki
- 1 duża okrągła papryka
- 60 g brązowego ryżu
- 60 g soczewicy
- 25 g jarmużu
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek dyni
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Olej roślinny
Papryka z piekarnika na obiad
Ryż płuczemy, zalewamy wodą o dwukrotnie większej objętości i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu osolony szczyptą soli. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak długo, aż ryż będzie ją pił i stanie się miękki. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Paprykę myjemy i odkrawamy górną partię. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Alternatywnie paprykę można przekroić wzdłuż na połówki.
Z jarmużu wykrawamy grube łodygi. Resztę siekamy, podobnie jak czosnek i cebulę. Wszystko podsmażamy na patelni. Kiedy jarmuż zmniejszy objętość, a cebula będzie szklista, dodajemy pomidory. Sos przyprawiamy do smaku i dusimy 10 minut.
Do sosu dodajemy soczewicę i ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Faszerujemy paprykę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem. Obiad zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z podprażonymi i posiekanymi pestkami dyni.
Wypróbuj też przepis na ciasto drożdżowe z niezwykłym dodatkiem i dowiedz się, które ziemniaki tuczą najbardziej.