Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybrać
Olej to produkt, który jest wykorzystywany do przyrządzenia wielu dań. Jest stosowany w procesach duszenia, smażenia czy też pieczenia. Jednym z najpopularniejszych jest olej rzepakowy. Zdawaliście sobie jednak sprawę, że dzieli się on na dwie wersje?
Czym charakteryzuje się olej rzepakowy rafinowany?
Olej rzepakowy możemy dostać w dwóch wariantach. Chodzi o rafinowany i nierafinowany. Który jest da najlepszym wyborem? Odpowiedź nie jest wcale oczywista.
Rafinacja to proces, który polega na tym, że olej jest poddawany dodatkowej obróbce termicznej . Niestety, w trakcie tego procesu olej traci niektóre swoje cenne wartości odżywcze. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że wersja rafinowana oleju rzepakowego ma wiele zastosowań w kuchni .

Olej rafinowany jest idealny do smażenia. Jego punkt dymienia wynosi 205 stopni, a to z kolei oznacza, że świetnie nadaje się do obróbki termicznej. Ponadto doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych sałatek, warzyw, serów grillowanych oraz między innymi do wypieków .
Czym jest olej rzepakowy nierafinowany?
Zrozumienie procesu rafinacji pozwala łatwo dostrzec, że nierafinowany olej rzepakowy to w pełni naturalny produkt, którego skład nie jest w żaden sposób modyfikowany . Oznacza to, że nie posiada on w sobie żadnych dodatków w postaci substancji chemicznych, czy też konserwantów. Z pewnością kluczową różnicą między olejem nierafinowanym a jego rafinowaną wersją jest metoda pozyskiwania .
Olej nierafinowany nie nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach , w odróżnieniu od rafinowanego. Nierafinowana wersja tłuszczu jest otrzymywana z zimnotłoczonego oleju rzepakowego, który z kolei jest uzyskiwany z nasion rzepaku o najwyższej jakości .
Dalsza część tekstu pod filmem .
Który olej wybrać?
Obie wersje oleju rzepakowego mają swoje zalety i występują sytuacje, w których jeden tłuszcz będzie lepszy od drugiego i na odwrót. Należy zwrócić uwagę na różne czynniki podczas wyboru oleju, ponieważ zarówno jeden jak i drugi pasują do różnych sposobów gotowania.
Jeśli zależy nam na odpowiednim smażeniu , najlepiej wybrać olej rafineryjny, ponieważ ta wersja tłuszczu zachowuje odporność na naprawdę wysokie temperatury .
Jednak jeśli zależy nam na kwestiach zdrowotnych , to warto wybrać olej nierafinowany, ponieważ powstaje on w pełni z naturalnych składników i nie ma w sobie niepotrzebnych dodatków.

Olej nierafinowany sprawdzi się na zimno. Będzie świetny do rozmaitych dressingów i sałatek. Jak widać, wybór oleju zależy od tego, jakie będzie jego przeznaczenie w naszej kuchni.

Sprawdź przepis na pyszne gołąbki bez mięsa . Zobacz, jak zrobić placki wiedeńskie .