Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zdrowsze niż cytryny i pomarańcze. Tylko dzisiaj kupisz za grosze w Lidlu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.03.2025 15:18

Zdrowsze niż cytryny i pomarańcze. Tylko dzisiaj kupisz za grosze w Lidlu

pomelo w lidlu
Fot. Shutterstock/Milos Momcilovic, Canva/ROMIXIMAGE

Od później jesieni do wczesnej wiosny przypada czas świetności cytrusów. Choć najlepiej znamy spośród nich pomarańcze, grejpfruty i cytryny, świat ten jest o wiele bogatszy. Mniej rozpoznawalna odmiana kosztuje teraz w Lidlu o wiele mniej.

Promocja w Lidlu

Owocami cytrusowymi warto interesować się zwłaszcza zimą i na przedwiośniu, i to z kilku powodów. Po pierwsze, jakkolwiek nieintuicyjnie to brzmi, to właśnie wtedy przypada na nie sezon. Przyjeżdżają do nas z Południa, a to właśnie wtedy znacznie lepiej sprowadzać świeże produkty. Latem oszczędzamy w końcu pieniądze, jedząc nasze lokalne jabłka, truskawki czy śliwki.

Kolejny argument dotyczy zdrowia. Choć na zimę mówimy legendarne „addio” nie tylko pomidorom, lecz także owocom, to jednak potrzebujemy zawartych w roślinach witamin, i to bardziej niż kiedykolwiek. I tu cytrusy przychodzą zdecydowanie z pomocą. Nie tylko cytryny, lecz także inne, w tym te mniej znane.

przekrojony pomelo
Fot. Canva
Polacy włączą TVN o 20:50. Wszyscy na to czekali

Pomelony w Lidlu

Do tych ostatnich należy pomelo, który właśnie wylądował w Lidlu w całkiem atrakcyjnej cenie. Kupowany na wagę, kosztuje o połowę mniej niż zazwyczaj, czyli 7 zł bez grosza. Żeby skorzystać z promocji należy jednak spełnić warunki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Za pół ceny kupią pomelona posiadacze aplikacji Lidl Plus, którzy dodatkowo zadadzą sobie trud, by aktywować w niej kupon. Oferta dotyczy maksymalnie 3 kilogramów owocu. Promocja kończy się w środę 5 marca.

obrany pomelon
Fot. Canva

Promocja na pomelo

Czy warto z niej skorzystać? Oczywiście, i to bez względu na to, czy owoc ten jest nam znany, czy nie. Jest przecież obecny na półkach dyskontów już od jakiegoś czasu i nie wszystkim trzeba go przedstawiać. Przypomnijmy jednak.

Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia to krewniak dobrze znanych nam cytrusów – cytryn, limonek czy mandarynek. Jego owoce są znacznie większe od większości z nich i tylko grejpfrut może równać się z nim pod względem rozmiaru. Skóra jest gruba, ale miąższ pod nią jest bardzo mięsisty i dość twardy, choć soczysty. Dlatego przy jedzeniu daje zupełnie inne doznania.

pomelon na drzewie
Fot. Canva

Jak i dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo bardzo łatwo jest obrać, a potem podzielić na cząstki. Ich okrywa jest dość twarda, a sam miąższ suchy, dlatego bez problemu możemy go zwyczajnie wyłuskać. Jak na owoce cytrusowe, te są niemal chrupiące, a to bardzo ciekawe urozmaicenie rodziny tych roślin.

Pomelony zawierają bardzo dużo witaminy C, lecz także karotenoidów i polifenoli. Mają więc działanie przeciwutleniające, a to hamuje rozwój przewlekłych chorób i procesy starzenia się komórek. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak jego krewny grejpfrut, także pomelo powoduje mocniejsze wchłanianie się niektórych leków. Owocu tego, ani sałatek czy deserów z jego udziałem, nie jemy więc przez kilka godzin po przyjęciu ich.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i zupę fasolową.

pomelon w cząstkach
Fot. Canva