Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki wiedeńskie podam na obiad w Środę Popielcową. 1 dodatek może zaskoczyć
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.03.2025 14:46

Te placki wiedeńskie podam na obiad w Środę Popielcową. 1 dodatek może zaskoczyć

Placki smażone
Fot. Canva/Silva Jansen

Ten szybki bezmięsny obiad to znane składniki w nieznanej kompozycji. Placki ziemniaczane według tradycyjnego, choć niepolskiego przepisu zmieniają swoje oblicze. A sposób ich podawania rzuca na kolana.

Kartoffelpuffer, czyli placki ziemniaczane

Smażone placki ziemniaczane to potrawa tak oczywista, że trudno się spodziewać, by wymyślili ją tylko Polacy. I rzeczywiście, rozmaite warianty takiego dania znajdujemy na całym świecie. Jest wśród nich całkiem niedalekie nas – Kartoffelpuffer, zwane czasami w Polsce plackami po wiedeńsku.

Jako danie składające się praktycznie tylko z tego specyficznego warzywa, jest ono w zasadzie wegetariańskie. By było w pełni postne, należy smażyć je na tłuszczu roślinnym. To świetny obiad na Środę Popielcową, czy Wielki Piątek.

placki z kartofli

Po prostu rozsmaruj to na filetach z kurczaka. To najlepszy przepis na kotlety

Placki ziemniaczane z łososiem

Aby jednak zwykłe placki zmieniły się w prawdziwy obiad, należy podać je z jakimiś dodatkami. Świetną odmianą od tradycyjnych wersji będzie postna – bo rybna – wersja placków ziemniaczanych z łososiem. Wędzony smak skontrastuje się z jogurtem i smażonymi ziemniakami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 kubek jogurtu
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Opcjonalnie: 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

łosoś i placki ziemniaczane

Obiad na Środę Popielcową

Ziemniaki ścieramy na tarce o dość grubych okach na sitko, umieszczone na misce. Wyciskamy z nich płyn. Ziemniaki przepłukujemy zimną wodą.

Kiedy sok wyciśnięty z ziemniaków odstoi się, delikatnie zlewamy ciecz, która zgromadziła się na górze. Pozostały osad łączymy ze startymi ziemniakami. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

plastry łososia

Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ten pierwszy łączymy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szczypiorek odkładamy na bok do podania.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Z masy formujemy placki i smażymy na złocisto z obu stron. Po zdjęciu na placki nałożyć można po małej porcji masła.

Placki układamy na talerzach. Nakładamy na nie plastry łososia wędzonego. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszanką i faszerowane jajka.

łosoś na plackach