Te placki wiedeńskie podam na obiad w Środę Popielcową. 1 dodatek może zaskoczyć

Ten szybki bezmięsny obiad to znane składniki w nieznanej kompozycji. Placki ziemniaczane według tradycyjnego, choć niepolskiego przepisu zmieniają swoje oblicze. A sposób ich podawania rzuca na kolana.
Kartoffelpuffer, czyli placki ziemniaczane
Smażone placki ziemniaczane to potrawa tak oczywista, że trudno się spodziewać, by wymyślili ją tylko Polacy. I rzeczywiście, rozmaite warianty takiego dania znajdujemy na całym świecie. Jest wśród nich całkiem niedalekie nas – Kartoffelpuffer, zwane czasami w Polsce plackami po wiedeńsku.
Jako danie składające się praktycznie tylko z tego specyficznego warzywa, jest ono w zasadzie wegetariańskie. By było w pełni postne, należy smażyć je na tłuszczu roślinnym. To świetny obiad na Środę Popielcową, czy Wielki Piątek.
Placki ziemniaczane z łososiem
Aby jednak zwykłe placki zmieniły się w prawdziwy obiad, należy podać je z jakimiś dodatkami. Świetną odmianą od tradycyjnych wersji będzie postna – bo rybna – wersja placków ziemniaczanych z łososiem. Wędzony smak skontrastuje się z jogurtem i smażonymi ziemniakami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 1 kubek jogurtu
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Tłuszcz do smażenia
- Opcjonalnie: 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Obiad na Środę Popielcową
Ziemniaki ścieramy na tarce o dość grubych okach na sitko, umieszczone na misce. Wyciskamy z nich płyn. Ziemniaki przepłukujemy zimną wodą.
Kiedy sok wyciśnięty z ziemniaków odstoi się, delikatnie zlewamy ciecz, która zgromadziła się na górze. Pozostały osad łączymy ze startymi ziemniakami. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ten pierwszy łączymy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Szczypiorek odkładamy na bok do podania.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Z masy formujemy placki i smażymy na złocisto z obu stron. Po zdjęciu na placki nałożyć można po małej porcji masła.
Placki układamy na talerzach. Nakładamy na nie plastry łososia wędzonego. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszanką i faszerowane jajka.





































