Smakosze.pl Przepisy Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis
Canva / peredniankina

Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis

3 marca 2024

Ta pasta do smarowania chleba jest jednocześnie zwykła i niezwykła. Niby przyzwyczajeni jesteśmy do zastępowania masła na chlebie różnymi smarowidłami. Rzadko jednak przygotowujemy w Polsce takie, mimo że tak popularne jest u naszych południowych sąsiadów.

Serowe smarowidło

Niektórym czeska kuchnia kojarzy się tylko z piwem i knedlikami. Ci bardziej zaznajomieni z kulturą Czech znają jednak jeszcze kilka cech charakterystycznych dla kulinarnej kultury tego kraju. Czesi uwielbiają przekąski i są prawdziwymi mistrzami w komponowaniu ich.

Ta pasta składa się właściwie z dwóch podstawowych składników, które z Czechami kojarzą się mocno: sera i czosnku. Kiedy zetrzemy ser na tarce i połączymy oba produkty, dostaniemy doskonałą przekąskę . Wystarczy dodać do niej chleb i warzywo, a doskonale sprawdzi się w roli szybkiego śniadania. Jest też świetnym elementem imprezowego szwedzkiego stołu .

smarowidło
fot. Canva
Moja mama co roku robi te kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak jajka sadzone
Czy wiesz co jest na tym zdjęciu? Ta roślina ma wspaniałe właściwości

Czeska pasta do chleba

Jest jeszcze jeden niezwykły atut tego przepisu. Pozwala on zużyć zalegający w lodówce ser. Choć nie jest to pierwsza rzecz, którą myślimy o Czechach, znają oni d ziesiątki ciekawych rodzajów sera o zróżnicowanym smaku . Im więcej dodamy go do tej pasty, tym lepiej. Dlatego przeglądajmy lodówkę regularnie w poszukiwaniu resztek sera, które świetnie sprawdzą się w tej paście.

Składniki

  • Ok. 150 g kawałków żółtego sera różnych gatunków, w tym pleśniowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
  • Ziarnisty pieprz roztarty w moździerzu

Pasta serowa do smarowania

Aby przygotować pastę, robimy przegląd lodówki w poszukiwaniu zalegających kawałków żółtego sera. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją ze świeżych produktów . Ser ścieramy na tarce o grubych okach, a jego gatunki mieszamy ze sobą. Im więcej zróżnicowanych serów, tym smak będzie głębszy.

Ilość użytego majonezu lub jogurtu zależy od ilości sera . Dodajemy ją stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta powinna zachować swoją strukturę i pozwalać się dobrze rozsmarować na chlebie. Roztarty ser i majonez przyprawiamy grubo potłuczonym pieprzem i drobno posiekanym lub przeciśniętym na prasce czosnkiem. Pasta nabiera pełni smaku po kilku godzinach w lodówce.

Wypróbuj też przepisy na czosndogi Strzelczyka i sałatkę warstwową „leśna polana ”.

smarowany chleb
fot. Canva
Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa
Kładę mandarynki na patelnię i zalewam Fantą. Ten deser to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy