Moja mama co roku robi te kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak jajka sadzone
Na Wielkanoc nigdy dość jajek – nawet jeśli po bliższym przyjrzeniu okazują się kruchymi ciasteczkami. Ta słodka przekąska będzie doskonałym towarzyszem kawy i herbaty przy świątecznym stole. Jest też wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Kruche ciasteczka w kształcie jajek
Kruche ciasteczka to doskonały świąteczny deser. Są lekkie i mają zdecydowanie więcej smaku niż kalorii. Fakt, że w mniejszym stopniu niż serniki czy mazurki kojarzą się ze świątecznym stołem. To jednak łatwo zmienić.
Wystarczy nadać naszym ciasteczkom formę jajek. Tak przebrane będą idealnie komponowały się z resztą świątecznych potraw. Sposób zaś jest niezwykle prosty: wystarczy foremka w odpowiednim kształcie, żółty dżem i cukier puder.
Zapomnij o hot dogach ze stacji benzynowych. Czosndogi Strzelczyka to dopiero hit Mięso chorych kurczaków w znanej sieci supermarketów. Szokujące wyniki śledztwaŻółtko z dżemu, białko z cukru
Podobnym pomysłem podzieliła się Annie Ka na swoim kanale, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Autorka użyła dżemu brzoskwiniowego o bardzo galaretkowatej konsystencji, dlatego rozdrobniła go w blenderze. Warto pamiętać, że jest taka możliwość.
Składniki
- 0,4 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka jajek
- Żółty dżem o wybranym smaku – pomarańczowy, brzoskwiniowy itp.
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukru waniliowego
- Szczypta soli
Przygotowujemy jajeczne ciasteczka
Żeby przyrządzić kruche ciasto, mieszamy ciepłe masło, przesianą mąkę i wszystkie pozostałe składniki prócz dżemu. Używamy tyle cukru pudru, ile uznamy za stosowne – ok. 100-120 g, resztę zostawiając do posypania ciastek. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie, owijamy folią bez dostępu powietrza i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Foremką w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wypiekamy na złocisty kolor. Powinno to zająć ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Można sobie pomóc, wałkując, wycinają i piekąc ciastka partiami.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem. W miejscu żółtka łyżką układamy małą porcję żółtego dżemu.
Wypróbuj też przepisy na ciastka z pomarańczami w cieście francuskim i ciastka z ciasta twarogowego.