Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o hot dogach ze stacji benzynowych. Czosndogi Strzelczyka to dopiero hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.03.2024 19:10

Zapomnij o hot dogach ze stacji benzynowych. Czosndogi Strzelczyka to dopiero hit

czosnogi
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Czy fast food może być zdrowy i pyszny? Tak, ale tylko ten z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz przyrządza nie hot dogi, ale czosnogi pełne znakomitych dodatków. Teraz zrobisz je w swoim domu i zachwycisz tym smakiem swoich bliskich. 

Czosnogi od Strzelczyka lepsze od hot dogów

Czasem mamy ochotę na kaloryczną przekąskę pełną nie zawsze zdrowych dodatków. Niektórzy sięgają po hot dogi ze stacji benzynowej. Jednak teraz już nie trzeba tego robić. Lepiej zjeść czosnogi, które proponuje Tomasz Strzelczyk. 

Znany kucharz robi znakomitą i pożywną przekąskę z kiełbaskami, czosnkowymi bagietkami i wyrazistymi dodatkami. Do tego sos, że palce lizać, kilka minut w piekarniku i czosnogi są już gotowe. Przepis Tomasza Strzelczyka znajdziesz na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

czosnogi
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Żadna babka, żaden mazurek. Na wielkanocnym stole furorę zrobi ciasto „Łąka” Ogród w systemie butelkowym. Zbiory są rekordowe

Jak zrobić czosnogi z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 czosnkowe bagietki
  • 400 g parówek
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • musztarda
  • natka pietruszki
  • prażona cebulka
  • 2 papryczki chili
  • starta mozzarella
  • sos meksykański

Parówki wrzuć do wrzącej wody, posiekaj cebulę, pokrój pomidory i papryczki. Pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj do niej pokrojone ogórki konserwowe, zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach. Teraz wyjmij parówki z garnka i pokrój je w kostkę. 

Dorzuć je do miski z pozostałymi składnikami, dodaj majonez i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Bagietki czosnkowe przekrój wzdłuż i nałóż składniki z miski. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po upływie tego czasu czosnogi wyjmij z piekarnika, posyp wierzch startą mozzarellą i ponownie wstaw na 10 minut do piekarnika.

Pyszne i pożywne, czyli czosnogi od Strzelczyka

Wyjmij zapieczone czosnogi z piekarnika i posmaruj je ostrym meksykańskim sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką. Przekąska jest już gotowa do podania. Zachwyca wyrazistym smakiem i bogactwem dodatków. 

Apetyczna czosnkowa bagietka i mnóstwo dodatków w ostrym sosie będą smakowały każdemu smakoszowi. Czosnogi zamiast hot dogów w wydaniu Tomasza Strzelczyka to przysmak, który teraz zrobisz w swoim domu. Warto, bo danie jest pyszne i sycące. Pisaliśmy o tym, jak zrobić żurek z przepisu Anny Dymnej. Podawaliśmy też przepis na napój dzięki, któremu łatwiej zgubić zbędne kilogramy. 

czosnogi
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/@ODDASZFARTUCHA