Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa
W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa to doskonały pomysł na wszelkiego rodzaju imprezy i nieformalne spotkania. Na stole prezentuje się niezwykle okazale, a przygotowana z odpowiednio pożywnych składników daje wszystkim gościom możliwość jedzenia we własnym tempie i w miarę własnych potrzeb.
Przygotowana według tego przepisu, sałatka taka jest niezwykle prosta. Pewnej pieczołowitości wymaga jedynie przełożenie jej na talerz, by nie zniszczyć konstrukcji. Dlatego warto wypełnić formę odrobinę wcześniej, by sałatka miała czas na związanie w lodówce.
Sałatka leśna polana
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Me Cooks, gdzie sałatka ta nosi nazwę leśna polana. Nie chodzi chyba o skład, raczej o wygląd – faktycznie grzybki wyglądają w niej, jakby rosły we mchu.
Składniki
- Duży słoik marynowanych pieczarek
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- Duży pęczek koperku
- Pęczek natki pietruszki
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 duże marchewki
- Duża puszka kukurydzy
- 3 duże ogórki konserwowe
- 4 łyżki gęstego jogurtu lub skyru
- 3 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę z pieczarkami
Ziemniaki i marchewkę gotujemy, aż będą miękkie. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na złocisto, dodając ulubione przyprawy. Jajka gotujemy na twardo i siekamy.
Formę, najlepiej okrągłą tortownicę, wykładamy folią spożywczą – najlepiej osobno dno, a osobno boki. Na dnie formy układamy nóżkami do góry warstwę pieczarek. Zasypujemy je posiekanym koperkiem, dokładnie wypełniając przestrzenie między grzybkami. Wykładamy warstwę marchewki i smarujemy połową mieszanki jogurtu i majonezu.
Układamy kolejne warstwy sałatki pamiętając, że komponujemy ją od góry do dołu. Na warstwę sosu nakładamy warstwę kurczaka, kukurydzy, a następnie ogórków kiszonych. Wykańczamy warstwą jajek i warstwą żółtego sera. Posypujemy pieprzem i rozsmarowujemy pozostałą część majonezowo-jogurtowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą tak, by sałatka nie miała kontaktu z powietrzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po wyjęciu sałatki z lodówki zdejmujemy folię z wierzchu, przykrywamy sałatkę talerzem i odwracamy konstrukcję. Zdejmujemy spód tortownicy, a następnie boki. Sałatka może trafić jeszcze na pół godziny do lodówki i będzie gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na doskonały pasztet i świąteczną alternatywę dla białego barszczu.