Smakosze.pl Przepisy Ubij białka na pianę, wsyp wiórki kokosowe. Te kokosanki zasługują na statuetkę Orła
Fot. YouTube/Mążprzygarach

Ubij białka na pianę, wsyp wiórki kokosowe. Te kokosanki zasługują na statuetkę Orła

1 września 2024

Kokosanki są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić. Nie ma co walczyć z apetytem na ten doskonały smakołyk. Teraz znakomite kokosanki zrobisz w prosty i szybki sposób. Ten przepis jest wart wypróbowania.

Kokosanki najlepsze pod słońcem

Kokosanki są dla wielu osób smakiem z dzieciństwa. Słodkie i rozpływające się w ustach były od zawsze nie lada rarytasem . Teraz też trudno ich sobie odmówić. Dlatego najlepiej upiec je w swojej kuchni. Takie domowe kokosanki będą najlepsze pod słońce. Są też dobrym sposobem na wykorzystanie białek jajek , które zostały po pieczeniu innego ciasta.

Warto wykorzystać prosty przepis na ten kokosowy smakołyk . Przydadzą się białka jajek, cukier i oczywiście wiórki kokosowe. Kilka składników sprawi, że kokosanki wyjdą chrupiące na wierzchu. Jednak ich środek będzie obłędnie kremowy . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kokosanki
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Jak zrobić kokosanki?

Składniki:

  • 6 białek jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 450 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli ekstrakt migdałowy

Przygotowanie kokosanek zacznij od przelania białek jajek do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj. Zacznij od niskich obrotów, a potem je stopniowo zwiększaj. Piana powinna wyjść puszysta, ale niezbyt sztywna.

Teraz stopniowo dodawaj cukier i dalej miksuj. Najlepiej dodawać po 1 łyżce. Następnie wlej ekstrakt migdałowy i krótko miksuj. Gdy składniki się połączą, dodaj wiórki kokosowe. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach. Potem wymieszaj szpatułką. Masa wyjdzie klejąca i plastyczna.

Kokosanki, czyli niebo w gębie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj łyżką stołową, dłońmi lub łyżką do lodów. Wyłóż je na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciastka piecz 15 minut. Powinny one uzyskać złoty kolor. Upieczone kokosanki wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Od razu po pieczeniu będą bardzo miękkie. Po wystudzeniu są już gotowe do podania. Kokosanki wychodzą obłędnie pyszne i są idealne na deser . Białka jajek dzięki temu przepisowi wykorzystasz w niezwykle smaczny sposób. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać sok z cytryny do zrobienia biszkoptu. Radziliśmy, co zrobić zamiast kanapek do szkoły.

kokosanki
Fot. YouTube/Mążprzygarach
Ulubiony dżem robię bez grama cukru. Wszystko, czego potrzebuję, mam na działce
Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy