Ubij białka na pianę, wsyp wiórki kokosowe. Te kokosanki zasługują na statuetkę Orła
Kokosanki są tak pyszne, że trudno ich sobie odmówić. Nie ma co walczyć z apetytem na ten doskonały smakołyk. Teraz znakomite kokosanki zrobisz w prosty i szybki sposób. Ten przepis jest wart wypróbowania.
Kokosanki najlepsze pod słońcem
Kokosanki są dla wielu osób smakiem z dzieciństwa. Słodkie i rozpływające się w ustach były od zawsze nie lada rarytasem . Teraz też trudno ich sobie odmówić. Dlatego najlepiej upiec je w swojej kuchni. Takie domowe kokosanki będą najlepsze pod słońce. Są też dobrym sposobem na wykorzystanie białek jajek , które zostały po pieczeniu innego ciasta.
Warto wykorzystać prosty przepis na ten kokosowy smakołyk . Przydadzą się białka jajek, cukier i oczywiście wiórki kokosowe. Kilka składników sprawi, że kokosanki wyjdą chrupiące na wierzchu. Jednak ich środek będzie obłędnie kremowy . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić kokosanki?
Składniki:
- 6 białek jajek
- ¾ szklanki cukru
- 450 g wiórków kokosowych
- szczypta soli ekstrakt migdałowy
Przygotowanie kokosanek zacznij od przelania białek jajek do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj. Zacznij od niskich obrotów, a potem je stopniowo zwiększaj. Piana powinna wyjść puszysta, ale niezbyt sztywna.
Teraz stopniowo dodawaj cukier i dalej miksuj. Najlepiej dodawać po 1 łyżce. Następnie wlej ekstrakt migdałowy i krótko miksuj. Gdy składniki się połączą, dodaj wiórki kokosowe. Najlepiej zrobić to w 2-3 partiach. Potem wymieszaj szpatułką. Masa wyjdzie klejąca i plastyczna.
Kokosanki, czyli niebo w gębie
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kokosanki formuj łyżką stołową, dłońmi lub łyżką do lodów. Wyłóż je na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciastka piecz 15 minut. Powinny one uzyskać złoty kolor. Upieczone kokosanki wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Od razu po pieczeniu będą bardzo miękkie. Po wystudzeniu są już gotowe do podania. Kokosanki wychodzą obłędnie pyszne i są idealne na deser . Białka jajek dzięki temu przepisowi wykorzystasz w niezwykle smaczny sposób. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać sok z cytryny do zrobienia biszkoptu. Radziliśmy, co zrobić zamiast kanapek do szkoły.