Smakosze.pl Przepisy Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit

5 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie podawaj już zwykłych gotowanych ziemniaków na obiad. Zamiast nich zrób te pyszne kluski. Są pyszne, a w dodatku pasują do każdego dania. Przygotujesz je z łatwością. Musisz ich spróbować!

Idealne ziemniaki na obiad

Przepis na kluski z ziemniaków znam od dawna. Robię je bardzo często, bo są smakowitym dodatkiem do każdego obiadu. Świetnie smakują także same ze śmietaną. W moim domu to prawdziwy hit i każdy tylko czeka, kiedy kluski pojawią się na stole.

Koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie jest on zbyt trudny, a w dodatku robi się go bardzo szybko. Przekonaj się sama i zaskocz swoich domowych smakoszy.

obrane ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Langan
3 polskie dania na liście 100 najgorszych potraw na świecie. Tej zupy nikt tam się nie spodziewał

Nie tylko ziemniaki

Najważniejszym dodatkiem tych klusek są oczywiście ziemniaki. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale perfekte rezepte, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Przepis na kluski ziemniaczane

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie . Kiedy osiągną miękkość, odcedź je i przełóż do miski. Ziemniaki rozbij na gładką masę i wsyp skrobię ziemniaczaną . Całość  dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Z powstałej masy uformuj małe kulki o średnicy około 3 centymetrów . Następnie w każdej kulce zrób wgłębienie. Wykorzystaj do tego plastikową butelkę po wodzie . Zrób to jak na zdjęciu zamieszczonym poniżej.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Wsyp pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażaj do momentu zeszklenia składników, a następnie ułóż kluski. Podsmażaj do zarumienienia z dwóch stron . Kluski podawaj z mięsnym sosem lub ze śmietaną. Sprawdzą się także do innych dań jako dodatek. Sprawdź, co Biedronka umieszcza na paragonach oraz sprawdź, co zrobić, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało .

odcisk z butelki.jpg
Fot. YouTube/perfekte rezepte
To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego
Wydrąż chleb i wypełnij tym nadzieniem. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy