Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.03.2024 16:04

To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

jajka faszerowane
Fot. YouTube/Henia Foks

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To najlepszy wybór na święta. Smak spodoba się całej twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, o czym przekonasz się już za chwilę. 

Te jajka muszą pojawić się na Wielkanoc

Przepis na te faszerowane jajka odkryłem niedawno. Wiem jednak, że w tym roku pojawią się u mnie na Wielkanoc. Wyglądają niesamowicie i tak też smakują. Najlepsze jest jednak to, że ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, a potrzebne składniki nie są drogie.

Oczywiście najważniejsze są jajka, ale nie tylko. Za chwile przekonasz, że ważny jest także inny składniki. Może być sporym zaskoczeniem, ale w połączeniu z resztą stanowi ciekawe połączenie. 

jajka na miękko.jpg
Fot. Canva/Photosiber
Ile kosztuje organizacja I komunii w Polsce? Ceny zaczynają się od 10 tys. zł Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski

Jeden dodatek jest zaskakujący

Oprócz jajek będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Zaskoczeniem jest dodatek w postaci szynki. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g twojej ulubionej szynki w plastrach 
  • 40 g tartego chrzanu 
  • 100 ml śmietany 30%
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowane jajka

Rozpocznij od ugotowania jajek na miękko. Starty chrzan przełóż do miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj na jednolity sos. Część sosu wyłóż na półmisek, a resztę pozostaw w misce. 

Plastry szynki pokrój w małą kostkę i przełóż je do miski z sosem. Dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka przekrój na pół. Każdą połówkę ułóż na talerzu z sosem żółtkiem do góry

Na wierzch każdego jajka nałóż farsz z szynki i sosu. Całość obcym solą oraz pieprzem i gotowe. Tak przygotowanie danie zaskoczy całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić racuchy z przepisu znanego blogera oraz wypróbuj przepis na fantastyczne ciasto

faszeowane jajka.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks