Smakosze.pl Przepisy Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend
fot. youtube.com/dishesofdelicious

Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend

28 czerwca 2024

W przepisach takich jak ten zwykłe kotlety mielone nabierają elegancji. Klops, ich większy odpowiednik, jest równie aromatyczny i sycący. W wersji, którą tu prezentujemy, jest jeszcze bardziej widowiskowy.

Klops z mięsa mielonego

Ten przepis prezentuje pozornie zwykłą pieczeń z mięsa mielonego w niemal odświętnej wersji. Za efekt odpowiada jajko na twardo , które można zapiec w środku tak przyrządzonego klopsa. Smaku dodaje także marynata, w której go zapiekamy.

Taki klops z jajkami ma jeszcze jedną przewagę nad zwykłymi kotletami. Przygotowujemy go w piekarniku, a zatem większość gotowania odbywa się z wyprzedzeniem . W porównaniu do kotletów, nie tylko mielonych, które najlepsze są świeżo zdjęte z patelni, to znaczne ułatwienie.

gotowy klops
fot. youtube.com/dishesofdelicious
Rozkoszny pokazał przepis na najlepszy sernik świata. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym wie

Klops z jajkami

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dishes of Delicious, gdzie pokazany jest podobny klops z jajkami na twardo. Autorzy dodają tam do mięsa m.in. szpinaku. Warto pamiętać, że możemy wzbogacać tego typu potrawy dość swobodnie .

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, roztarty kmin rzymski
  • Na marynatę: sos barbecue

Pieczemy klops z jajkami na twardo

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę drobno siekamy. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy, aż składniki będą miękkie .

Z jajek odkładamy jedno, pozostałe gotujemy na twardo , studzimy i obieramy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przesmażone warzywa. Wybijamy pozostałe jajko, przyprawiamy, dosypujemy większość posiekanej natki pietruszki i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę .

Masę mięsną dzielmy na połowy. Z jednej formujemy dość gruby prostokąt, układamy na dnie wysmarowanego oliwą naczynia do pieczenia. Na tej warstwie klopsa w rządku układamy jajka na twardo. Całość okładamy pozostałym mięsem i formujemy klops .

Kiedy bochen mięsa będzie gotowy, smarujemy go z góry sosem barbecue. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę . Serwujemy w plastrach z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na doskonały biszkopt z minimum składników i sernik baskijski .

klops do pieczenia
fot. youtube.com/dishesofdelicious
Dosyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy