Uformuj mięso mielone i ułóż na nim jajka. Moja rodzina prosi mnie o to danie w każdy weekend
W przepisach takich jak ten zwykłe kotlety mielone nabierają elegancji. Klops, ich większy odpowiednik, jest równie aromatyczny i sycący. W wersji, którą tu prezentujemy, jest jeszcze bardziej widowiskowy.
Klops z mięsa mielonego
Ten przepis prezentuje pozornie zwykłą pieczeń z mięsa mielonego w niemal odświętnej wersji. Za efekt odpowiada jajko na twardo , które można zapiec w środku tak przyrządzonego klopsa. Smaku dodaje także marynata, w której go zapiekamy.
Taki klops z jajkami ma jeszcze jedną przewagę nad zwykłymi kotletami. Przygotowujemy go w piekarniku, a zatem większość gotowania odbywa się z wyprzedzeniem . W porównaniu do kotletów, nie tylko mielonych, które najlepsze są świeżo zdjęte z patelni, to znaczne ułatwienie.
Klops z jajkami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dishes of Delicious, gdzie pokazany jest podobny klops z jajkami na twardo. Autorzy dodają tam do mięsa m.in. szpinaku. Warto pamiętać, że możemy wzbogacać tego typu potrawy dość swobodnie .
Składniki
- 800 g mięsa mielonego
- 5 jajek
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, majeranek, roztarty kmin rzymski
- Na marynatę: sos barbecue
Pieczemy klops z jajkami na twardo
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, a cebulę drobno siekamy. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy, aż składniki będą miękkie .
Z jajek odkładamy jedno, pozostałe gotujemy na twardo , studzimy i obieramy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przesmażone warzywa. Wybijamy pozostałe jajko, przyprawiamy, dosypujemy większość posiekanej natki pietruszki i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę .
Masę mięsną dzielmy na połowy. Z jednej formujemy dość gruby prostokąt, układamy na dnie wysmarowanego oliwą naczynia do pieczenia. Na tej warstwie klopsa w rządku układamy jajka na twardo. Całość okładamy pozostałym mięsem i formujemy klops .
Kiedy bochen mięsa będzie gotowy, smarujemy go z góry sosem barbecue. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę . Serwujemy w plastrach z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na doskonały biszkopt z minimum składników i sernik baskijski .