Dosyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Z tym dodatkiem kluski śląskie już zawsze będą miękkie i delikatne. Dowiedz się, co dodawać do ciasta na kluski, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. Składnik jest tani i na tyle powszechny, że na pewno masz go w swojej kuchni. Wypróbuj ten patent, a na pewno się nie zawiedziesz.
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze
Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, oryginalnie pochodzą z górniczego regionu naszego kraju. Swoim smakiem podbiły podniebienia wszystkich Polaków. Nie ma się co dziwić, bo podane na obiad sprawiają, że smakuje wybornie.
Spora popularność tego dodatku do dań głównych, nie sprawia jednak, że każdy umie je przygotować. Często wychodzą zbyt twarde, a powinny być miękkie i lekko sprężyste. Możesz osiągnąć to w łatwy sposób, wystarczy dodać jeden składnik. Dowiesz się o nim więcej w dalszej części artykułu.
Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewieKoniecznie dodaj ten składnik
Aby kluski śląskie były idealnie miękkie i delikatne należy do nich dosypać kaszę mannę. Wystarczą tylko w dwie łyżki, a miękkość i doskonały smak gwarantowany. Oprócz tego składnika potrzebne są także inne produkty. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 300 g mąki ziemniaczanej
- sól
Przepis na miękkie kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiedy przestygną, dodaj jajko oraz wsyp mąkę, odrobinę soli i kaszę mannę. Ze składników wyrób jednolite i gładkie ciasto.
Następnie uformuj niewielkiej wielkości kulki. Spłaszcz je i placem zrób charakterystyczną dziurkę. Kluski śląskie gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj je jako dodatek do obiadu, a wszyscy będą nie tylko najedzeni, ale i zachwyceni ich miękkością. Sprawdź przepis na faszerowaną cukinię oraz dowiedz się, gdzie kupić najtańsze czereśnie.