Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.06.2024 17:43

Żadne małosolne i kiszone, te ogórki smakują 100 razy lepiej. Cały sekret tkwi w zalewie

Ogórki curry
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Przejadły ci się ogórki małosolne i kiszone? Poznaj nowy przepis, z którego stworzysz niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Sekret tych ogórków tkwi w zalewie, do której dodaje się charakterystyczną przyprawę. Nigdy byś nie pomyślała, aby zrobić z niej zalewę do ogórków. Dowiedz się jak je przygotować. Smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę. 

Ogórki nie tylko na małosolne

Działkowcy już za chwilę zbiorą swoje pierwsze tegoroczne ogórki. Nawet jeżeli nie uprawiasz tego warzywa, koniecznie musisz poznać przepis, dzięki któremu ogórki smakują o wiele lepiej niż małosolne czy kiszone. Sposób jest banalnie prosty, jednak smak jest po prostu wybitny.

Wypróbuj ten przepis, a już zawsze będziesz przygotowywać ogórki w ten sposób. Ich smak tkwi w zalewie. O tym, jak ją przygotować dowiesz się z dalszej części artykułu. 

słoiki na ogórki.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody 
Kupił schabowego od Gessler za 70 zł. Gdy spojrzał na mięso, od razu to zauważył

Ogórki to podstawa

Podstawowym składnikiem są oczywiście ogórki, które muszą być dojrzałe i świeże. Jednak ich smak bierze się także z czegoś jeszcze. Na przykład z zalewy, która przygotowywana jest z dodatkiem curry. Ta przyprawa może być w tym przypadku sporym zaskoczeniem, ale to właśnie dzięki niej ogórki smakują, jak nigdy dotąd. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami poznasz sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarne przygody, który znajdziesz na YouTube.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 1 pełna łyżka soli niejodowanej
  • 3 łyżki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przepis na ogórki curry

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, curry oraz sól. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania. Odstaw ją do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końców. Następnie pokrój na ćwiartki i ciasno upchaj je w wyparzonych słoikach. 

Do każdego wsyp odrobinę gorczycy, po jednym ziarnie ziela angielskiego oraz po jednym liściu laurowym. Ząbki czosnku pokrój na kawałki i dodaj po trochę do każdego słoika. Zalej je chłodną zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Zamknięte słoiki gotuj przez 10 minut od zagotowania wody. Następnie obróć je do góry dnem i przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź przepis na ciasto z wiśniami oraz dowiedz się, jak właściwie pić wodę w upały

zalewa do ogórków .jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody