Smakosze.pl Przepisy Ugotowałem na obiad czerwoną zupę z pulpetami. Pomidorowa nie może się z nią równać
Fot. Shutterstock/Chatham172

Ugotowałem na obiad czerwoną zupę z pulpetami. Pomidorowa nie może się z nią równać

12 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjne pulpety na obiad to przeszłość. Poznaj nieskomplikowany przepis i podaj je razem z zupą. Z całą pewnością nigdy nie robiłaś ich w ten sposób, a naprawdę warto. Rodzina pokocha to danie od razu.

Pulpety na obiad inaczej

Pulpety na obiad to danie , które zachwyca każdego. Ich delikatność oraz smak są nie do pobicia. Zazwyczaj podaje się je ze sosem i ziemniakami lub makaronem. Przepis, który poznasz w dalszej części tekstu, nieco przeczy tej regule, bo pulpety podasz… w zupie paprykowej.

Może być to sporym zaskoczeniem, ale kiedy spróbujesz ich w tej wersji, zaniemówisz. Będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.

pulpety.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Na jarmarku zamówił golonkę i kiełbasę. W głowie się nie mieści, ile za to zapłacił

Z czego składa się zupa z pulpetami?

Głównym składnikiem zupy paprykowej są oczywiście pulpety. Dlatego jednym ze składników jest mielone mięso oraz przyprawy, które nadadzą im odpowiedniego smaku. Oprócz nich istotna będzie również sama papryka oraz pozostałe warzywa, z których przygotujesz zupę. Potrzebnych produktów jest całkiem sporo, ale wszystkie są niezbędne. Na szczęście nie kosztują wiele, więc nie wydasz na tę zupę zbyt majątku. Składniki w odpowiednich proporcjach znajdziesz na poniższej liście.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 papryka chilli
  • 600 ml bulionu
  • 200 ml wody
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml śmietany 18%
  • olej
  • pieprz
  • sól

Zupa paprykowa z pulpetami – przepis

Przygotowanie zupy rozpocznij od dokładnego umycia obu rodzajów papryki, obrania cebuli oraz czosnku. Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Następnie paprykę obierz ze skóry i usuń z niej gniazda nasienne. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Warzywa przełóż do garnka. Zalej je bulionem i dodaj śmietanę. Składniki gotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zblenduj je na jednolitą masę.

Mięso przełóż do miski. Przypraw je solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki i uformuj z nich niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięsne kulki. Po zarumienieniu z każdej strony zalej wodą i gotuj przez około 5 minut. Gotowe podawaj razem z zupą.

Sprawdź także przepis na smaczną roladę oraz dowiedz się, jak smażyć karpia .

papryki.jpg
Fot. Canva
Przepis na te ciasteczka grzybki dostałam od babci. Wyglądają jak prawdziwe, a smakują najlepiej na świecie
Ta rolada co roku robi furorę na święta. Farsz to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy