Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ości
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.12.2024 14:54

Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ości

smażenie karpia
Fot.Canva

Czy na święta można przygotować karpia bez ości? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że podczas smażenia zastosujesz sprawdzony sposób, dzięki któremu ryba będzie smaczna i chrupiąca. Poznaj go, a w tym roku podasz karpia, którego bez obaw spróbuje cała rodzina. Tym razem nic nie zostanie na półmiskach.

Wyborny karp bez ości

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Tę rybę uwielbia wielu Polaków, ale każdy zgodnie przyznaje, że ości, w tym gatunku jest o wiele za dużo. Utrudniają one konsumpcję, a w skrajnych wypadkach mogą być niebezpieczne. Czy istnieje sposób na pozbycie się ich z ryby?

Poszukaliśmy i okazuje się, że karp bez ości jest możliwy. Wystarczy go odpowiednio przygotować, a podczas smażenie większość ości ulegnie stopieniu. Sposób jest łatwy i co ważne – skuteczny. Zdjęcia oraz patent pochodzą z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI z serwisu YouTube.

nacinanie karpia.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Popularny dyskont wycofuje słodycze. Chodzi o uwielbiane przez dzieci kalendarze adwentowe

Karp bez ości dzięki przygotowaniu

Na święta można podać karpia bez ości, poprzez jego odpowiednie przygotowanie. Należy zacząć od właściwego pokrojenia filetu. Najpierw odetnij część od strony ogona. Chodzi o to, aby smażone kawałki były tej samej grubości.

Następnie wykonaj prostopadłe, w stosunku do dłuższego boku, nacięcia co kilka milimetrów. Mają dochodzić aż do skóry ryby, ale nie możesz doprowadzić do jej przekrojenia.

 Po rozłożeniu kawałka naciętego karpia wygląda jak harmonijka. To dzięki temu rozgrzany olej przeniknie w głąb ryby i wytopi ości. Na koniec przypraw rybę solą oraz pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące i przystąp do smażenia. 

Karp bez ości – jak smażyć?

Choć smażenie karpia nie jest zbyt trudne, podczas tej czynności należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, porządnie rozgrzej olej. Po drugie, smażenia rozpocznij od ułożenia go skórą do dołu. Dzięki temu zbyt duża ilość oleju nie przeniknie w mięso ryby

Po trzecie, pilnuj czasu smażenia. Uznaje się, że karpia należy smażyć przez około 5-6 minut z każdej strony. Stosując wszystkie zasady, ryba będzie nie tylko smaczna, ale i pozbawiona ości. Wypróbuj metodę, a już zawsze będziesz przygotowywać ją w ten sposób.

Sprawdź także, gdzie zrobisz najtańsze zakupy na święta oraz dowiedz się, w jakie dni sklepy będą czynne przez Wigilią

KARP.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI