Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te ciasteczka grzybki dostałam od babci. Wyglądają jak prawdziwe, a smakują najlepiej na świecie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.12.2024 15:18

Przepis na te ciasteczka grzybki dostałam od babci. Wyglądają jak prawdziwe, a smakują najlepiej na świecie

ciasteczka
Fot. YouTube/Lvivska Pani

W każdym domu jest ta jedna rzecz, która musi się pojawić się na stole podczas świąt. W mojej rodzinie są to ciasteczka z przepisu mojej babci. Proste w wykonaniu, ale efektowne wyglądają niemal jak prawdziwe grzybki. Kto zje jednego, od razu sięga po więcej.

Tradycyjne ciasteczka grzybki

Zdawać by się mogło, że takie wyszukane ciasteczka są trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Choć wymagają nieco czasu, są naprawdę łatwe i poradzi sobie z nimi każdy. To idealny przepis do wykonania z dziećmi lub wnukami.

Zarówno kapelusze jak i nóżki ciasteczek grzybków są zrobione z tej samej masy. Po upieczenie pozostaje już tylko prosta dekoracja i można podawać je na stół. Co najlepsze, te ciasteczka nie wymagają żadnej specjalnej formy, bowiem w całości lepi się je własnoręcznie. Czytaj dalej, a sama się przekonasz jakie to łatwe.

wyrabianie ciasta.jpg
Fot. Canva
Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ości

Od ciastek grzybków dzieli cię kilka składników

Wiesz co jest najlepsze w ciasteczkach grzybkach? Wymagają kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Najprawdopodobniej większość i tak masz na co dzień w swojej kuchni. Uzupełnij zapasy o niezbędne produkty i do dzieła. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lvivska Pani w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte tutaj zdjęcia.

Składniki na ciasto:

  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 białko jajka
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 łyżka oleju
  • suchy mak

Najlepsze ciasteczka grzybki krok po kroku

Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj cukier i kwaśną śmietanę. Dołóż całe surowe jajko i wymieszaj składniki.

Do powstałej masy przesiej mąkę. Dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrób dłonią składniki na jednolitą zwartą masę. Nie powinna kleić się do rąk.

Ciasto podziel na 2 równe części. Następnie każdą z nich podziel na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę z nich rozpłaszcz na kapelusze, a drugą połowę uformuj w walce, z których powstaną nóżki. Tak przygotowane ciasteczka piecz partiami przez ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.

Z białka i cukru pudru zrób lukier. Pamiętaj, by cukier puder dodawać stopniowo. Na spodzie kapeluszy zrób niewielkie wgłębienia na nóżki i sklej oba elementy za pomocą lukru.

Do pozostałego lukru dodaj 1 łyżkę wody. Wymieszaj go i posmaruj nim całe grzybki. Do osobnej miseczki wsyp suchy mak. Zanim lukier zastygnie, zanurz końce nóżek w maku, aby ziarenka się przykleiły.

Rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju roślinnego. W płynnej masie zamaczaj kapelusze grzybków. Gotowe ciasteczka odkładaj na pergamin, aby wszystko dobrze zastygło. Tak przygotowane ciasteczka grzybki są gotowe do podania.

Sprawdź nasz sposób na ciasteczka w kształcie szyszek oraz zobacz, co można przygotować z jabłek i ciasta francuskiego.

ozdabianie ciasteczek.jpg
Fot. YouTube/Lvivska Pani