Przepis na te ciasteczka grzybki dostałam od babci. Wyglądają jak prawdziwe, a smakują najlepiej na świecie
W każdym domu jest ta jedna rzecz, która musi się pojawić się na stole podczas świąt. W mojej rodzinie są to ciasteczka z przepisu mojej babci. Proste w wykonaniu, ale efektowne wyglądają niemal jak prawdziwe grzybki. Kto zje jednego, od razu sięga po więcej.
Tradycyjne ciasteczka grzybki
Zdawać by się mogło, że takie wyszukane ciasteczka są trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Choć wymagają nieco czasu, są naprawdę łatwe i poradzi sobie z nimi każdy. To idealny przepis do wykonania z dziećmi lub wnukami.
Zarówno kapelusze jak i nóżki ciasteczek grzybków są zrobione z tej samej masy. Po upieczenie pozostaje już tylko prosta dekoracja i można podawać je na stół. Co najlepsze, te ciasteczka nie wymagają żadnej specjalnej formy, bowiem w całości lepi się je własnoręcznie. Czytaj dalej, a sama się przekonasz jakie to łatwe.
Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ościOd ciastek grzybków dzieli cię kilka składników
Wiesz co jest najlepsze w ciasteczkach grzybkach? Wymagają kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Najprawdopodobniej większość i tak masz na co dzień w swojej kuchni. Uzupełnij zapasy o niezbędne produkty i do dzieła. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lvivska Pani w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte tutaj zdjęcia.
Składniki na ciasto:
- ½ kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 białko jajka
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 1 łyżka oleju
- suchy mak
Najlepsze ciasteczka grzybki krok po kroku
Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj cukier i kwaśną śmietanę. Dołóż całe surowe jajko i wymieszaj składniki.
Do powstałej masy przesiej mąkę. Dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrób dłonią składniki na jednolitą zwartą masę. Nie powinna kleić się do rąk.
Ciasto podziel na 2 równe części. Następnie każdą z nich podziel na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę z nich rozpłaszcz na kapelusze, a drugą połowę uformuj w walce, z których powstaną nóżki. Tak przygotowane ciasteczka piecz partiami przez ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.
Z białka i cukru pudru zrób lukier. Pamiętaj, by cukier puder dodawać stopniowo. Na spodzie kapeluszy zrób niewielkie wgłębienia na nóżki i sklej oba elementy za pomocą lukru.
Do pozostałego lukru dodaj 1 łyżkę wody. Wymieszaj go i posmaruj nim całe grzybki. Do osobnej miseczki wsyp suchy mak. Zanim lukier zastygnie, zanurz końce nóżek w maku, aby ziarenka się przykleiły.
Rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju roślinnego. W płynnej masie zamaczaj kapelusze grzybków. Gotowe ciasteczka odkładaj na pergamin, aby wszystko dobrze zastygło. Tak przygotowane ciasteczka grzybki są gotowe do podania.
Sprawdź nasz sposób na ciasteczka w kształcie szyszek oraz zobacz, co można przygotować z jabłek i ciasta francuskiego.