Układam ciastka na blasze i zalewam popularnym napojem. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Jak przyspieszyć przygotowanie deseru? Oczywiście, użyć półproduktów. W tym przepisie gotowe ciastka i słodki napój zmieniamy w niezwykły słodki nie-wypiek, który z pewnością zasmakuje miłośnikom słodkości.
Ciasto bez pieczenia
Choć na codzień wydaje nam się, że nie ma bardziej polskiego deseru niż Wedlowskie delicje szampańskie , tak naprawdę to rozpowszechnione na świecie ciastka. Niedługo będą obchodzić stulecie swoich narodzin, a powstały w Anglii, gdzie do dziś nazywa się je ciastkami Jaffa . Nazwa ta bierze się zaś od Jafy, która dziś jest dzielnicą Tel-Awiwu, a która znana jest na świecie jako marka pomarańczy.
Drugim, również zaskakująco tradycyjnym elementem tego szybkiego pomarańczowego ciasta bez pieczenia jest napój Fanta . Ten z kolei kojarzymy z amerykańskim koncernem Coca-cola, który produkuje go i sprzedaje na całym świecie od lat. Fanta powstała jednak w Niemczech w czasie wojny jako zamiennik coli, którą Amerykanie przestali sprzedawać w ramach wojennych sankcji. Obecna pomarańczowa formuła powstała zaś w latach 50. we Włoszech.
Ciasto z fantą
Ciasto, które prezentujemy, choć wygląda niezwykle nowatorsko, jest więc ucieleśnieniem tradycji . Powiedzmy, tradycji w nowej odsłonie, bo czy widział kto kiedy, by z fanty robić krem lub budyń? Podobny przepis znajdujemy na kanale Cookrate Polska. W naszym występują delicje, które pod różnymi markami można znaleźć w polskich sklepach.
Składniki
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- ½ l fanty pomarańczowej
- 300 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 ml oleju roślinnego
Ciasto z delicjami
Na płaskim talerzu lekko namaczamy delicje, zanurzając je w cienkiej warstwie fanty. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka biszkoptową warstwą do dołu, by uzyskać równomierną, gęstą warstwę zbliżoną do tortowego spodu .
W misce mieszamy mascarpone, dodajemy kremówkę i cukier puder. Ubijamy mikserem na puszystą, sztywną masę. W rondelku podgrzewamy fantę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do zgęstnienia . Masę śmietankową dzielimy na połowy. Pierwszą wykładamy na delicje i rozprowadzamy, wyrównując powierzchnię. Wylewamy na nią połowę budyniu z fanty i rozprowadzamy na równą warstwę albo mieszamy wykałaczką, by wraz z białym kremem utworzyła fantazyjne wzory.
Czynność powtarzamy z drugą połową kremu i pozostałą częścią fanty. Powierzchnię ciasta wyrównujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z olejem roślinnym i mieszamy na jednolitą masę. Po lekkim przestudzeniu wylewamy ją na wierzch ciasta. Wierzch można udekorować według uznania, by jeszcze dodać słodyczy do deseru . Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia z dwóch składników i doskonałą, lekką surówkę z ogórka według Heni Foks .