Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia robi najlepszą surówkę z ogórków. Nawet mizeria nie może się z nią równać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.04.2024 13:01

Henia robi najlepszą surówkę z ogórków. Nawet mizeria nie może się z nią równać

surówka zamiast mizerii
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamy.pl

W tej prostej surówce niezwykle łatwo się zakochać. Jest mniej znaną krewniaczką swojskiej mizerii. Jest jednak od niej lżejsza – nie zawiera ani śmietany, ani żadnego jej odpowiednika. A przy tym jest pełna w smaku i doskonale orzeźwiająca.

Doskonała surówka ogórkowa

Henia Foks, uwielbiana gwiazda polskiego kulinarnego youtube'a, pokazała swoją wersję surówki ogórkowej. Łączy ona warzywo z zaledwie dwoma składnikami, a uzyskuje niezwykły, doskonale zbalansowany pod względem smaków efekt. Taka sałatka na oliwie jest doskonałym dodatkiem do każdego obiadu.

W przepisie Henia stosuje niezwykły efekt. Choć naszym zdaniem ogórek w sałatce najlepiej sprawdza się nieobrany, kucharka obiera go tylko w połowie, zostawiając skórkę na, by tak to ująć, co drugim pasku. Dzięki temu surówka wygląda ciekawiej, ale też rozwiązany jest kompromisem dylemat: obierać, czy nie obierać.

obieranie ogórków
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamy.pl
To ciasto bez pieczenia robię z 2 składników. Smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem

Sałatka z chłodnego ogórka

Jest jeszcze jedna ważna uwaga przy przygotowaniu tego typu surówki. Ogórek najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Jest wtedy niezwykle chrupki. Sekretem tej kompozycji jest też niezwykle drobne pokrojenie w plasterki zarówno jego, jak i cebuli.

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Surówka ogórkowa

Ogórka – według osobistych preferencji – obieramy, pozostawiamy ze skórą lub pół na pół. Kroimy w cienkie plasterki. Cebulę przekrawamy i kroimy w półplasterki tak cienko, jak to możliwe. Koperek siekamy i wszystkie warzywa łączymy w misce.

Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy oliwą i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny i wyjmujemy niedługo przed podaniem. Modyfikacją sałatki może być wciśnięcie do niej przez praskę małego ząbka czosnku albo posypanie odrobiną świeżo startej skórki cytrynowej.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę gyros i kotlety po wiedeńsku.

ogórek.jpg
Fot. Canva/Langan