Układam plasterki jabłek na cieście i zawijam w rulon. Takie słodkie różyczki zrobię na Boże Ciało
Te urocze, małe ciasteczka są lekkie w smaku, zawierają nasze ulubione owoce – jabłka i niezwykle łatwo je przygotować. Efekt jest zaś zaskakujący – wyglądają jak misternie przygotowywane cacka, a nie szybki deser.
Przekąska na Boże Ciało i nie tylko
Maślano-śmietanowe ciasto na proszku do pieczenia jest jednym z najlepszych tworzyw do przygotowywania wypieków o niecodziennym wyglądzie. Ciasto takie powinno wyjść elastyczne i dać się łatwo formować . Wykorzystujemy to w tym przepisie, by przygotować ciekawe jabłkowe różyczki.
Ich kwiatowa forma sprawia, że nadadzą się świetnie na okazje przypadające wiosną i latem , jak chociażby Boże Ciało czy komunie, albo też zwykłe, weekendowe obiady. Formę taką ciastkom jest zaś niezwykle łatwo nadać – wystarczy pokroić owoce w cienkie plastry, a ciasto – w paski.
Jabłkowe różyczki
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Chayana Vostok. Autorzy proponują tam dodatkowo dosłodzić zawinięte różyczki jeszcze przed pieczeniem szczyptą cukru. Jednak w wypadku większości polskich jabłek nie ma takiej potrzeby .
Składniki
- 2 jabłka
- 150 g mąki (+ do podsypania)
- 1 żółtko
- 50 g ciepłego masła
- 50 g śmietany
- 30 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Cukier puder do posypania.
Deser z ciasta i jabłek
W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli w roli aromatu waniliowego używamy cukru, dodajemy go także na tym etapie. Do miski dodajemy ciepłe masło podzielone na mniejsze kawałki i dokładnie wyrabiamy.
Dodajemy składniki płynne: śmietanę, żółtko i mleko. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno być suche i plastyczne. Zawijamy je w folię i odstawiamy do odpoczęcia.
Jabłka dzielimy na połówki i delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka na cieniutkie plasterki.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na foremny, kwadratowy placek o grubości 3 mm. Wykrawamy z niego długie paski o szerokości ok. 4 cm.
Na połowie pasków układamy plasterki jabłek tak, by nachodziły na siebie, a ich krawędzie wystawały za krawędź paska. Przykrywamy drugim paskiem ciasta i rolujemy, by uzyskać różyczkę.
Ciastka ustawiamy pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli jabłka są kwaśne, można posypać je nieco cukrem. Wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na chleb z ziemniakami i kiełbasę z piekarnika jak z grilla .