Układam truskawki na patelni i zalewam ciastem. Ostatnio to mój ulubiony deser
Oto kolejny przepis z dziesiątków wariacji na temat deseru z truskawkami. Bardzo nietypowy, bo na ciasto z podduszonymi wcześniej owocami. Kiedy pod koniec maja truskawki tanieją z dnia na dzień, możemy sięgać po takie receptury raz za razem i przygotowywać je na coraz to nowe sposoby.
Proste ciasto z truskawkami
O ile pieczenie czy zapiekanie truskawek nie jest niczym nowym, o tyle rzadko sięgamy po technikę duszenia . Smażenie truskawek to jednak też w pewnym sensie nic niecodziennego – przecież owoce z patelni to konfitury, jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków.
Tutaj jednak nie dosmażamy truskawek, a jedynie przygotowujemy je do zalania prostym ciastem . Wykorzystuje ono mleko, należy się więc spodziewać deseru podobnego nieco do naleśników – oczywiście dużo bardziej puszystego. Słowem – ciasto, ale z patelni.
Przepis na ciasto truskawkowe z patelni
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Wochentage, którego autorzy używają masła do duszenia ciasta. Ważne jest jednak, by nie przypalić tłuszczu . Jeśli więc nie mamy pod ręką masła klarowanego, najlepiej pod łyżkę masła podlać jeszcze odrobinę oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
Składniki
- 7-8 dorodnych truskawek
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 80 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała łyżka masła klarowanego
- Cukier puder do posypania
Pieczemy ciasto truskawkowe
Truskawki dobrze płuczemy w zimnej wodzie . Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki, po ok. 4-5 mm. Do naszego przepisu wybieramy tylko najszersze, najbardziej foremne plasterki.
W misce łączymy jajko z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao i mieszamy, a następnie wlewamy mleko. Kiedy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę, dokładnie cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję nieco gęstszą niż to na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy małą łyżkę masła klarowanego. Kiedy będzie rozpuszczone, układamy na nim obok siebie jedną warstwą plasterki truskawek . Smażymy przez chwilę. Truskawki puszczą sok, dzięki czemu coraz bardziej zamiast smażyć będą się dusić.
Po 2-3 minutach takiego duszenia na patelnię wylewamy ciasto. Przykrywamy i zapiekamy na małym ogniu przez 10 minut . Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to, pomagając sobie talerzem: przykrywamy patelnię szerokim talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy ciasto z powrotem.
Ciasto jest gotowe po kolejnych 10 minutach pieczenia pod przykryciem na palniku o niewielkiej mocy ciasto jest gotowe. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na napar z liści morwy i ciasto z truskawkami z przepisu Heni Foks .