Smakosze.pl Przepisy Układam truskawki na patelni i zalewam ciastem. Ostatnio to mój ulubiony deser
fot. youtube.com/leckerewochentage

Układam truskawki na patelni i zalewam ciastem. Ostatnio to mój ulubiony deser

24 maja 2024

Oto kolejny przepis z dziesiątków wariacji na temat deseru z truskawkami. Bardzo nietypowy, bo na ciasto z podduszonymi wcześniej owocami. Kiedy pod koniec maja truskawki tanieją z dnia na dzień, możemy sięgać po takie receptury raz za razem i przygotowywać je na coraz to nowe sposoby.

Proste ciasto z truskawkami

O ile pieczenie czy zapiekanie truskawek nie jest niczym nowym, o tyle rzadko sięgamy po technikę duszenia . Smażenie truskawek to jednak też w pewnym sensie nic niecodziennego – przecież owoce z patelni to konfitury, jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków.

Tutaj jednak nie dosmażamy truskawek, a jedynie przygotowujemy je do zalania prostym ciastem . Wykorzystuje ono mleko, należy się więc spodziewać deseru podobnego nieco do naleśników – oczywiście dużo bardziej puszystego. Słowem – ciasto, ale z patelni.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/leckerewochentage
„Brygady tygrysa” wzięły się za kontrole w całym kraju. Rumuńskie ziemniaki sprzedawano jako polskie

Przepis na ciasto truskawkowe z patelni

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Wochentage, którego autorzy używają masła do duszenia ciasta. Ważne jest jednak, by nie przypalić tłuszczu . Jeśli więc nie mamy pod ręką masła klarowanego, najlepiej pod łyżkę masła podlać jeszcze odrobinę oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Składniki

  • 7-8 dorodnych truskawek
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 80 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżka masła klarowanego
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy ciasto truskawkowe

Truskawki dobrze płuczemy w zimnej wodzie . Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki, po ok. 4-5 mm. Do naszego przepisu wybieramy tylko najszersze, najbardziej foremne plasterki.

W misce łączymy jajko z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao i mieszamy, a następnie wlewamy mleko. Kiedy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę, dokładnie cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję nieco gęstszą niż to na naleśniki.

Na patelni rozgrzewamy małą łyżkę masła klarowanego. Kiedy będzie rozpuszczone, układamy na nim obok siebie jedną warstwą plasterki truskawek . Smażymy przez chwilę. Truskawki puszczą sok, dzięki czemu coraz bardziej zamiast smażyć będą się dusić.

Po 2-3 minutach takiego duszenia na patelnię wylewamy ciasto. Przykrywamy i zapiekamy na małym ogniu przez 10 minut . Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to, pomagając sobie talerzem: przykrywamy patelnię szerokim talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy ciasto z powrotem.

Ciasto jest gotowe po kolejnych 10 minutach pieczenia pod przykryciem na palniku o niewielkiej mocy ciasto jest gotowe. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy po lekkim przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na napar z liści morwy i ciasto z truskawkami z przepisu Heni Foks .

ciasto z truskawkami
fot. youtube.com/leckerewochentage
Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ugotowane jajka. Ten przepis zaskakuje każdego
Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy