Na Dzień Matki podam ciasto z truskawkami z przepisu Heni. W życiu nie jadłam lepszego
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_z_truskawkami_9842bcb3d1.jpg)
Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę.
Ciasto dla każdej Mamy
Szukasz przepisu na ciasto? Poznaj prostą recepturę na znakomite ciasto pełne truskawek. Jest w nim też budyń i apetyczna galaretka. Całość prezentuje się okazale i wspaniale smakuje. Przepis od Heni Foks jest sprawdzony i zapewnia obłędnie pyszny efekt.
Często z niego korzystam, dlatego każdemu polecam ten przepis od popularnej youtuberki. Taki wypiek z truskawkami będzie jak znalazł na Dzień Matki. Recepturę znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_truskawkami_5bb383c766.jpg)
Jak zrobić ciasto z truskawkami z przepisu Heni Foks?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka kakao
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 2 budynie
- 3 szklanki mleka
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ kg truskawek
dodatkowo: forma do pieczenia o wymiarach: 17x27
Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania mąki i soli do miski, dodaj cukier puder, kakao, kwaśną śmietanę. Wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia i wlej roztopione masło. Składniki dokładnie połącz i wyrabiaj ciasto.
Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Następnie zajmij się kremem budyniowym. 2 szklanki mleka wlej do garnka i gotuj razem z masłem, a w 1 szklance rozprowadź budyń. Teraz budyń wlej do gotującego się mleka i mieszaj. Gotuj przez 2minuty,a na koniec dodaj cukier.
Ciasto najlepsze na Dzień Matki
Ciasto wyjmij z piekarnika i wylej na nie przestudzony budyń. Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie na budyń wyłóż pokrojone truskawki. Przygotuj galaretkę i gdy będzie tężeć, to wylej ją na truskawki. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Najlepiej ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto można od razu podawać. Wychodzi pyszne, pełne truskawek i kremu budyniowego. Będzie idealne na Dzień Matki. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wafle z mięsem mielonym. Podawaliśmy przepis na słynny sernik Izaura.
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_truskawkami_582219f407.jpg)
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
![ciasto jabłecznik](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jablecznik_6d6fa0cb95.jpg)
![duffinki](https://images.iberion.media/images/origin/duffinki_234e6dedc8.jpg)
![cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_b0d42b12f8.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![zapiekana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_0259b6e5bc.jpg)
![Anna Lewandowska i zdrowe jedzenie](https://images.iberion.media/images/origin/lewa1_65c4da6422.jpg)
![kluski na parze](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_na_parze_0eebe85995.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![jagodzianki i siostra Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_c4d24c960d.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![Ania Bardowska, ogórki z chilli](https://images.iberion.media/images/origin/Ania_Bardowska_ogorki_z_chilli_103ad253fd.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![gospodyni z TikToka, obiad](https://images.iberion.media/images/origin/gospodyni_z_Tik_Toka_obiad_fccf597a08.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Historia kuchni polskiej TVP](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T095016_973_36d42c063d.jpg)