Na Dzień Matki podam ciasto z truskawkami z przepisu Heni. W życiu nie jadłam lepszego
Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę.
Ciasto dla każdej Mamy
Szukasz przepisu na ciasto? Poznaj prostą recepturę na znakomite ciasto pełne truskawek. Jest w nim też budyń i apetyczna galaretka. Całość prezentuje się okazale i wspaniale smakuje. Przepis od Heni Foks jest sprawdzony i zapewnia obłędnie pyszny efekt.
Często z niego korzystam, dlatego każdemu polecam ten przepis od popularnej youtuberki. Taki wypiek z truskawkami będzie jak znalazł na Dzień Matki. Recepturę znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Nikt mi nie wierzy, że robię je sam. Wyglądają i smakują jak z najlepszej piekarniJak zrobić ciasto z truskawkami z przepisu Heni Foks?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka kakao
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 2 budynie
- 3 szklanki mleka
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- ½ kg truskawek
dodatkowo: forma do pieczenia o wymiarach: 17x27
Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania mąki i soli do miski, dodaj cukier puder, kakao, kwaśną śmietanę. Wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia i wlej roztopione masło. Składniki dokładnie połącz i wyrabiaj ciasto.
Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Następnie zajmij się kremem budyniowym. 2 szklanki mleka wlej do garnka i gotuj razem z masłem, a w 1 szklance rozprowadź budyń. Teraz budyń wlej do gotującego się mleka i mieszaj. Gotuj przez 2minuty,a na koniec dodaj cukier.
Ciasto najlepsze na Dzień Matki
Ciasto wyjmij z piekarnika i wylej na nie przestudzony budyń. Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie na budyń wyłóż pokrojone truskawki. Przygotuj galaretkę i gdy będzie tężeć, to wylej ją na truskawki. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Najlepiej ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto można od razu podawać. Wychodzi pyszne, pełne truskawek i kremu budyniowego. Będzie idealne na Dzień Matki. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wafle z mięsem mielonym. Podawaliśmy przepis na słynny sernik Izaura.
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl