Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.
![koperek](https://images.iberion.media/images/1920/koperek_5a105155d2.jpg)
Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem.
Koperek pełen smaku i witamin
Koperek urozmaica naszą kuchnię i dodaje smaku oraz aromatu wielu daniom. Zupy dzięki niemu są lepsze, surówki zyskują świeży i bardziej intensywny smak. Koperek też chętnie dodajemy do ziemniaków, sosów i twarożku. To zielone warzywo pełne jest witamin: C, D, E, K i witamin z grupy.
Jedzenie koperku poprawia trawienie, ma też działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Jak na dłużej zatrzymać smak tego aromatycznego warzywa? Przeważnie koperek kroimy i zamykamy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz stawia na zupełnie inny sposób. Poniżej znajdziesz przepis, do którego przyda się sól.
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_jpg_08cce40631.jpg)
Sposób na przechowywanie koperku od Ewy Wachowicz
Składniki:
- 5 pęczków koperku
- ¼ kg soli
Przygotowanie koperku zacznij od jego umycia i osuszenia. Usuń grube łodygi i drobno posiekaj. Teraz ułóż warstwami w słoiku. Każdą z warstw koperku ugnieć i posyp solą. Zacznij od warstwy soli i na niej skończ.
Szczelnie zakręć słoik z koperkiem. Wstaw do lodówki. Sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie koperku sprawi, że z wytrzyma on nawet rok w lodówce.
Sól dobrze konserwuje
Koperek dzięki tej metodzie będzie długo zdatny do użycia w kuchni. Wszystko dzięki soli, która jest dobrym konserwantem. Warto, żeby była to sól kamienna lub morska. W tym sposobie warto też wykorzystać małe słoiczki. Istotne jest, by ciasno układać koperek w słoiczkach i przesypywać solą.
Dzięki tak przyrządzonemu koperkowi nie potrzebujesz już soli do zup, ziemniaków i innych dań. Solony koperek jest smaczny i długo zachowuje świeżość. Skorzystaj ze sposobu Ewy Wachowicz w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne maślane bułeczki. Podawaliśmy przepis na słynny sernik Izaura.
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_bff8dce862.jpg)
Źródło: ewawachowicz.pl
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![pęczek koperku](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_daf1f030a4.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![morwa biała](https://images.iberion.media/images/origin/morwa_biala_fd8037766c.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_truskawkami_9842bcb3d1.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_kuron_2dfe545afa.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![kotlety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_rybne_a9747d1e8a.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)