Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ugotowane jajka. Ten przepis zaskakuje każdego
Ciasto francuskie nie tylko na desery i szybkie przekąski. Spróbuj zrobić z niego to nietypowe danie, a jego wyborny smak zaskoczy każdego domownika. Przepis oraz przygotowanie jest banalnie proste, dlatego nie zwlekaj, tylko bierz się do roboty.
Szybkie danie z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to jeden z najbardziej uniwersalnych składników. Można przygotować z niego niemalże wszystko. Zaczynając od deserów przez przekąski, a nawet dania obiadowe, co udowadnia choćby przepis znajdujący się poniżej. W dodatku te dania robi się bardzo szybko. Nic więc dziwnego, że ciasto francuskie jest lubiane przez wszystkich.
Tym razem dowiesz się, jak zrobić danie na obiad, które zachwyci każdego. Robi się bananie łatwo i co najważniejsze szybko, więc to dobra opcja na zapracowanych.
Żadne pudełko po lodach. Wachowicz przechowuje koperek w zupełnie inny sposób.Nie tylko ciasto francuskie
Najważniejszym składnikiem jest niewątpliwie ciasto francuskie. Najlepszym wyborem będzie to gotowe z rolki, zaoszczędzisz w ten sposób masę czasu. Nie byłoby ono jednak aż tak smaczne, gdyby nie pozostałe produkty na farsz. Jednym z nich są jajka, które należy ugotować na twardo. Oprócz tych składników potrzebujesz także pozostałych, które umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przekonaj się sama, że dzięki nim obiad możesz przygotować za parę złotych. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału To dobrze smakuje!, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 4 jajka
- 100 g mrożonego szpinaku
- 100 g śmietany 18%
- sezam
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujące danie
Do garnka włóż zamrożony szpinak. Rozpuść go na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Trzy jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo. Ciasto francuskie rozłóż, a następnie przekrój je na pół.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż połowę ciasta, a następnie posmaruj je śmietaną. Pamiętaj jednak, aby nie smarować krawędzi ciasta, bo są one niezbędne do połączenia dwóch warstw ciasta. Na śmietanę nałóż szpinak i równomiernie go rozprowadź.
Jajka obierz i drobno pokrój. Następnie obsyp nimi szpinak. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki przykryj drugą warstwą ciasta i sklej jego krawędzie. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i obsyp go sezamem. Danie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po tym czasie krój je na kawałki i podawaj rodzinie. Na pewno będą zachwyceni. Sprawdź, z jakich liści zrobić wyjątkowy napar oraz jakie fantastyczne danie można zrobić z mięsa mielonego.