Smakosze.pl Przepisy Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
fot. youtube.com/chayhanaVostok

Ulep kulki z ciasta i przygnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

12 kwietnia 2024

Oto przepis na nietypowe ekspresowe placuszki z kilku składników. Przygotowujemy je z ciasta na bazie mleka. Nie są to jednak zwykłe mleczne wypieki czy bułeczki, bo i mleko jest nietypowe.

Placki z ciasta z mleka zagęszczonego

Do przygotowania tej  przekąski używamy zagęszczonego mleka słodzonego. To dzięki temu składają się one właściwie z trzech składników. Słodzone mleko ładnie się karmelizuje , więc przekąski z niego będą słodkie, chrupiące i złociste.

Takie słodkie placuszki to pomysł na szybką przekąskę w porze podwieczorku czy na deser. Z pewnością spodobają się dzieciom, dla których smak starego, dobrego zagęszczonego mleka słodzonego będzie jednocześnie znajomy i nieco egzotyczny. W końcu dziś słodycze są nieco inne w smaku.

smażone placki
fot. youtube.com/chayhanaVostok
Jak się robi czekoladę? „Większość z nas nie wie, jak powinna smakować”

Placuszki na podwieczorek

Formować te placuszki można na różne sposoby – wałkując je lub ugniatając chćby płaskim dnem talerza czy szklanki . Jedną z metod jest przygniecenie ich tłuczkiem do ziemniaków, przez co powstają na nich wzory niczym na gofrach. Podobny przepis pokazano na kanale Chayhana Vostok, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.

Składniki

  • 50 ml zagęszczonego mleka słodzonego
  • 1 łyżka masła
  • 180 gr mąki

Przepis na mleczne placki

Do rondelka wlewamy 300 ml wody i włączamy palnik. Do wody dodajemy mleko i, mieszamy aż rozpuści się w miarę podgrzewania cieczy. Do mieszaniny dodajemy masło i rozprowadzamy je w płynie, a następnie wsypujemy mąkę .

Całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy , aż będzie gładkie i jedwabiste. Dzielimy je na połowy, formujemy je w wałki i wycinamy kawałki wielkości piłeczki do pingponga.

Kulki rozgniatamy na placki za pomocą czegoś płaskiego albo tłuczka do ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej o neutralnym smaku i smażymy placuszki z obu stron, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na placuszki z wątróbki i szybkie ciasto inspirowane struclem jabłkowym .

mieszanie mąki
fot. youtube.com/chayhanaVostok
Tę roladę robię na obiad praktycznie w każdy weekend. W moim domu to absolutny hit
To największy błąd przy gotowaniu makaronu, przez niego wychodzi mdły. Polacy ciągle tak robią
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy