Smakosze.pl Przepisy Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Fot. YouTube/Przepisy Oli

Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

11 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Pieczarki i mięso mielone? To perfekcyjne połączenie, które powtarzam bez przerwy. Ten prosty przepis będzie idealny na przystawkę dla gości. Sprawdzi się również na obiad. Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami!

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Zdecydowanie pieczarki, mięso mielone i ser to najlepsze połączenie w kuchni. W tym przepisie wszystko się zgadza. Jest przepyszny i naprawdę prosty. Idealnie sprawdzi się na nieoczekiwaną wizytę gości .

Osobiście pieczarki z mięsem mielony przygotowuję nie tylko w formie przystawki. Moim zdaniem to doskonała propozycja na szybki i lekki obiad w tygodniu. Gdy tylko poznałam to połączenie, zagościło na moim stole na kilka dobrych dni. Zobaczcie, jakie to proste. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to prawdziwy hit w moim domu.

Ser i mięso mielone
Fot. YouTube/Przepisy Oli
Tomasz Jakubiak właśnie przekazał nowe wieści. Nie mieści się w głowie, w czym pomogła mu siostra

Jak zrobić mięso mielone w pieczarkach?

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym jest na tyle prosty, że większość składników zapewne macie w swoim domu . Podobny przepis można znaleźć na kanale Przepisy Oli na YouTube, stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Do przygotowania tego prostego dania, będzie potrzebne:

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • 100 g sera w kostce
  • olej
  • sól, pieprz, papryka słodka

Pierwszym krokiem jest oczyszczenie pieczarek i usunięcie nóżek . Tak przygotowane grzyby kładziemy na blaszce delikatnie posmarowanej olejem. Przechodzimy do mięsa . Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i papryką . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Możemy przejść do złożenia całości naszego dania.

Przystawka, która zachwyci wszystkich

Kuleczki z mięsa mielonego polecam formować w rękawiczkach. Gotowe umieszczamy w grzybach i delikatnie smarujemy olejem. Całości wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 min .

W międzyczasie ścieramy ser na tarce . Kiedy nasze faszerowane grzybki są już gotowe, posypujemy je serem i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Perfekcyjna przystawka gotowa.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym możecie przygotować na obiad lub w formie przystawki dla gości. Cudownie prezentują się w towarzystwie warzyw . Możecie serwować je na liściu sałaty .

Przystawka z pieczarkami
Fot. YouTube/Przepisy Oli
Pracownica dyskontu zdradziła, na czym przyłapała klientkę. „Pani zrobiła się czerwona ze wstydu"
To jedna z najzdrowszych kasz, a Polacy w ogóle jej nie znają. Hit w walce z nadwagą i cukrzycą
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy