Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Oto prosty przepis na domowe ciastka owocowe. Przygotowujemy je z łatwo dostępnych składników. Co jeszcze lepsze – z produktów, które dobrze znoszą długie przechowywanie, dzięki czemu taki deser jest zawsze pod ręką.
Domowe ciastka ananasowe
Domowe ciastka z ciasta francuskiego , nasza własna wariacja na tzw. viennoiserie, to świetny ratunek w nagłej potrzebie. Takie ciastka można przyrządzić nawet przy gościach, kiedy złożą niezapowiedzianą wizytę. Wystarczy wyciąć z ciasta francuskiego kilka krążków, ułożyć na nich plastry ananasa z puszki i szybko upiec.
Kandyzowane owoce z puszki nie cieszą się wśród dietetyków dobrą opinią. Podobne ciastka można oczywiście przyrządzić ze świeżego owocu , ale jest to już o wiele bardziej czasochłonne. Pamiętajmy jednak, że nawet tak słodki produkt jak owoce w syropie nie jest taki straszny w zestawieniu z niesłodkimi dodatkami i jedzony z umiarem.
Ciasto francuskie i ananas
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Pokazana tam propozycja podania to deser z herbatą zimową z jabłek, owoców leśnych i cynamonu. Warto spróbować takiej kompozycji.
Składniki
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko jaja
Przepis na ciastka z ananasem
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Puszkę ananasów w plastrach otwieramy i odcedzamy owoce. Wymaczamy je dokładnie ręcznikiem papierowym, by pozbyć się syropu.
Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i rozwałkowujemy lekko. Wycinamy w nim kółka – dwa razy więcej niż mamy plastrów ananasa. Kółka powinny mieć też o 1-2 cm większą średnicę.
Na połowie kółek z ciasta układamy po plasterku ananasa. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem i posypujemy owoce. Nakrywamy je pozostałymi kawałkami ciasta.
Brzegi placuszków z ciasta francuskiego zaklejamy jak pierogi. Można pomóc sobie widelcem. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce roztrzepujemy żółtko jajka. Smarujemy z wierzchu każde ciastko żółtkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Deser pieczemy przez ok. 30 minut i podajemy.
Przeczytaj też przestrogi przed owocami w puszce i poznaj sztuczkę z otwieraniem konserw .
Źródło: Youtube.com/dessertfreude