Ułóż brzoskwinie na patelni i zalej tą masą. To ciasto to hit w moim domu
Czasem zapominamy, że prosty placek z owocami nie wymaga piekarnika. Równie dobrze wyjdzie upieczony na patelni. Taki przepis to świetny sposób na deser np. w domku letniskowym z nie w pełni wyposażoną kuchnią. Jednak szybki deser sprawdzi się świetnie także w domowych warunkach.
Przepis na ciasto z owocami
W letnim zatrzęsieniu owoców zwłaszcza właściciele przydomowych sadów nie nadążają czasem przetwarzać spadających z drzewa śliwek czy jabłek. Z pomocą przychodzą wtedy takie przepisy. Proponujemy ciasto z brzoskwiniami , ale receptura jest na tyle uniwersalna, że podobne dobrze sprawdzą się z jabłkami czy śliwkami.
Przygotowanie placka na patelni nie wymaga większych umiejętności niż zrobienie tego w piekarniku. Ma też taki deser pewną przewagę nad swoim tradycyjnie pieczonym odpowiednikiem. Brzoskwinie, które u kładamy na patelni , można łatwiej pokryć chrupkim karmelem. To świetne wykończenie takiego placka.
Deser z brzoskwiniami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hacer'in Lezzetleri. Warto jednak, inaczej niż w ich wersji, kiedy tylko można używać brązowego cukru zamiast białego. Zwłaszcza wersja nierafinowana muscovado jest o wiele pełniejsza i ciekawsza w smaku i świetnie przyprawia desery.
Składniki
- 2 brzoskwinie
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 100 g cukru muscovado
- 150 g jogurtu greckiego lub skyru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka masła
Przepis na brzoskwiniowy deser
Owoce kroimy w ćwiartki, a każdą z nich jeszcze dwa razy, by uzyskać cienkie plasterki . Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a kiedy zacznie się pienić, dodajemy 80 g cukru. Mieszamy, podgrzewając powoli, aż cukier zmieni się w karmel.
Na gorącą patelnię układamy, jedną obok drugiej, cząstki brzoskwiń. Zmniejszamy gaz do minimum , by bardzo powoli dusiły się w karmelu. W międzyczasie przygotowujemy ciasto.
Jajko miksujemy z pozostałą częścią cukru. Do puszystej masy dodajemy jogurt i miksujemy na gładko. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kiedy wszystko połączy się w gładkie ciasto, dodajemy jeszcze pastę waniliową (lub inny aromat) i olej. Mieszamy i wylewamy na gorącą patelnię. Moc palnika zwiększamy na średnią i pieczemy pod przykryciem przez ok. 10 minut .
Kiedy masa będzie sucha od góry, przykrywamy ją arkuszem papieru do pieczenia, a następnie talerzem. Odwracamy patelnię. Ciasto , razem z papierem, przekładamy na jej powierzchnię, by dopiekł się z drugiej strony. Po kolejnych 10 minutach deser zdejmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na sernik gruziński i ogórki kiszone z żurkiem .