Smakosze.pl Przepisy Ułóż jajka w taki sposób i wstaw do piekarnika na 13 minut. Każdy powinien znać ten patent
YouTube/@smacznytv

Ułóż jajka w taki sposób i wstaw do piekarnika na 13 minut. Każdy powinien znać ten patent

19 października 2023

Jajka to ważny element naszej diety. Zwykle gotujemy je w wodzie, ale warto zrobić z nimi coś innego. Wstawcie jajka do piekarnika i zróbcie z nich potem pyszne danie. Ten patent was zachwyci i ułatwi też życie w kuchni.

Jedz jajka na zdrowie!

Jajka mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy je gotować na miękko i na twardo . Robić jajka w koszulce i sadzone. Jajka są ważnym składnikiem potraw i deserów. Warto pamiętać, że jajka dostarczają nam witamin: A, D, B12 i kwasów omega-3.

Co ważne, jedzenie jajek ma dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia i może poprawić nam też nastrój. Jednak czy zastanawialiście się, co się stanie, gdy ułożycie jajka w piekarniku? Polecamy ten przydatny patent w kuchni . Warto wypróbować ten pewien przepis na danie z jajkami.

jajka
YouTube/@smacznytv
Te kluski zrobisz w 15 minut, wystarczy kilka składników. Są hitem w moim domu, każdy je uwielbia

Ułóż jajka w piekarniku i wypróbuj ten patent

Do tego patentu potrzebujecie oczywiście jajek i piekarnika. Ułóżcie jajka na ruszcie z piekarnika. Jajka powinny znajdować się w przestrzeni między metalowymi elementami rusztu. Teraz trzeba wstawić jajka na 13 minut do piekarnika, który jest nagrzany do 180 stopni.

Jaki będzie efekt? Gdy wyjmiecie jajka z piekarnika, będą one ugotowane na twardo. Warto skorzystać z tego praktycznego patentu w kuchni. Tak ugotowane jajka można wykorzystać do przyrządzenia pysznej zapiekanki z mozzarellą. Danie rozpływa się w ustach i będzie idealne na obiad lub na kolację.

Jak zrobić zapiekankę z jajek i mozzarelli?

Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 200ml mleka
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g sera żółtego
  • kilka plastrów bekonu

Jajka upieczone na twardo w piekarniku obieramy i kroimy na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy, a następnie dolewamy bulion.

Masą zalewamy jajka w naczyniu. Posypujemy startym serem i na wierzchu układamy plastry bekonu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Taką zapiekankę możemy podawać z sałatą. Pisaliśmy o patencie na jajka i colę. Radziliśmy, jak zrobić przysmak z chleba i jajek.

zapiekanka
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv

To najlepsza zupa na jesienne chłody. Z tymi trzema dodatkami wzmacnia odporność i bosko smakuje
Kroję kiełbasę i ziemniaki, a potem wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy