Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza zupa na jesienne chłody. Z tymi trzema dodatkami wzmacnia odporność i bosko smakuje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2023 21:35

To najlepsza zupa na jesienne chłody. Z tymi trzema dodatkami wzmacnia odporność i bosko smakuje

zupa
YouTube/@schnelllecker

Niektóre zupy są wręcz idealne na jesień. Tak właśnie jest z zupą z kiszonej kapusty, która zawiera dodatki pełne witamin. Te znakomicie wpływają na naszą odporność i bosko smakują. Polecam przepis na najlepszą zupę na jesienne chłody.

Kapusta kiszona zdrowia nam doda

Naturalne produkty są najlepszym składnikiem naszej diety. Jesienią warto postawić na kapustę kiszoną, która jest prawdziwą bombą witaminową. Jej jedzenie dostarcza nam witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Kapusta kiszona świetnie działa na nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne jesienią, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia i infekcje.

Oprócz tego jedzenie kapusty kiszonej dobrze działa na nasz układ trawienny i układ krążenia. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i poprawia wygląd skóry. Przyprawy takie jak czosnek i goździki też będą wsparciem dla naszej odporności. Warto z tych składników ugotować smaczną i sycącą zupę na jesień. 

zupa
YouTube/@schnelllecker
Kroję kiełbasę i ziemniaki, a potem wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ostatnio to mój ulubiony obiad

Jak ugotować zupę z kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 100 g boczku 
  • 100 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • goździki
  • 1 ½ litra bulionu

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy te składniki i kroimy cebulę w kostkę. Też ją podsmażamy. Marchewkę ścieramy i dorzucamy do garnka. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. 

Teraz dodajemy kapustę kiszoną, posiekany czosnek, doprawiamy solą i dodajemy goździki. Wszystko gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy jeszcze 20 minut. Zupę możemy posypać natką pietruszki.

Dodaj czosnek i goździki do jesiennej zupy

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Znajduje się w nim ponad 100 aktywnych substancji. W czosnku znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminy C, A i D. Jedzenie czosnku pomaga zwalczyć infekcje, wirusy, bakterie i grzyby. 

Warto podkreślić, że jedzenie czosnku wzmacnia naszą odporność. Warto dodać go do takiej jesiennej zupy. Podobnie jest z goździkami, które pomagają w chorobach gardła i jamy ustnej. Zapobiegają też chorobom serca i układu krążenia. Zupa z takimi dodatkami będzie idealna na jesień. Pisaliśmy o zupie, która świetnie rozgrzewa.  Podawaliśmy przepis na zupę, który ma 100 lat. 

zupa
YouTube/@schnelllecker