Wrzuć pomidory do mąki i odpal blender. Zachwycający sposób na kolację i nie tylko

Szybkie przekąski to jest coś, co lubi każdy. Szczególnie jeśli pasują one zarówno na śniadanie, jak i na kolację lub podwieczorek. A więc jeżeli lubicie pomidory, to ten przepis na ekspresowy posiłek jest właśnie dla Was. Koniecznie go wypróbujcie w domu.
Pomysły na szybkie przekąski
Przepisy na ekspresowe przekąski są bardzo powszechne wśród osób, które w ciągu dnia nie mają czasu na to, aby przygotować pełnowartościowe posiłki. Co na przykład?
Między innymi potrawy z ciasta francuskiego, ponieważ są one szybkie, proste i smaczne. Najpopularniejsze są ślimaczki zrobione z takiego ciasta wypełnione ketchupem, szynką i serem. Inna wersja to ta z dodaniem zasmażanych pieczarek zamiast wędliny. Ewentualnie można je zrobić z farszem przygotowanym z serka śmietankowego z ziołami połączonego ze starym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis, który w większości opiera się na pomidorach. Jeśli lubicie te warzywa, to taka przekąska jest zdecydowanie dla Was.

Przekąska z pomidorów i mąki
Okazuje się, że pomidorów i mąki można przygotować całkiem smaczną przekąskę. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 2 średniej wielkości pomidory
- suche drożdże
- 300 g mąki
- 1 jajko
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pyszny posiłek z pomidorów
Kolacja z pomidorów to dobre rozwiązanie, jeśli lubicie tego typu posiłki.
W pierwszej kolejności kroimy pomidory na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę suchych drożdży i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę przekładamy do dużej miski i dodajemy 300 g mąki. Wyrabiamy starannie ciasto, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.
Na blat lub stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i wykładamy nasze ciasto. Następnie je rozwałkowujemy na kształt prostokąta. W kolejnym kroku zwijamy je w charakterystyczny rulon i kroimy na mniejsze kawałki.

Smakołyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką lub kawałkiem materiału i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Tak przygotowane pomidorowe przekąski idealnie nadadzą się na kolację.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę na Wielkanoc. Zobacz, z jakiej mąki zrobić faworki.






































