Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć pomidory do mąki i odpal blender. Zachwycający sposób na kolację i nie tylko
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 01.04.2025 18:49

Wrzuć pomidory do mąki i odpal blender. Zachwycający sposób na kolację i nie tylko

Pomidory przed zblendowaniem
Fot. Wild Soul. Cooking

Szybkie przekąski to jest coś, co lubi każdy. Szczególnie jeśli pasują one zarówno na śniadanie, jak i na kolację lub podwieczorek. A więc jeżeli lubicie pomidory, to ten przepis na ekspresowy posiłek jest właśnie dla Was. Koniecznie go wypróbujcie w domu. 

Pomysły na szybkie przekąski

Przepisy na ekspresowe przekąski są bardzo powszechne wśród osób, które w ciągu dnia nie mają czasu na to, aby przygotować pełnowartościowe posiłki. Co na przykład?

Między innymi potrawy z ciasta francuskiego, ponieważ są one szybkie, proste i smaczne. Najpopularniejsze są ślimaczki zrobione z takiego ciasta wypełnione ketchupem, szynką i serem. Inna wersja to ta z dodaniem zasmażanych pieczarek zamiast wędliny. Ewentualnie można je zrobić z farszem przygotowanym z serka śmietankowego z ziołami połączonego ze starym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. 

Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis, który w większości opiera się na pomidorach. Jeśli lubicie te warzywa, to taka przekąska jest zdecydowanie dla Was. 

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Fot. YouTube/Przepisy na ciasto francuskie
Pokazała, jak robi łazanki z młodej kapusty. Ten sposób to mistrzostwo świata

Przekąska z pomidorów i mąki

Okazuje się, że pomidorów i mąki można przygotować całkiem smaczną przekąskę. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pomidory 
  • suche drożdże
  • 300 g mąki
  • 1 jajko 

Dalsza część tekstu pod filmem

Pyszny posiłek z pomidorów

Kolacja z pomidorów to dobre rozwiązanie, jeśli lubicie tego typu posiłki

W pierwszej kolejności kroimy pomidory na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę suchych drożdży i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę przekładamy do dużej miski i dodajemy 300 g mąki. Wyrabiamy starannie ciasto, po czym przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut

Na blat lub stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i wykładamy nasze ciasto. Następnie je rozwałkowujemy na kształt prostokąta. W kolejnym kroku zwijamy je w charakterystyczny rulon i kroimy na mniejsze kawałki. 

Rulon zrobiony z ciasta
Fot. YouTube/Wild Soul. Cooking

Smakołyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką lub kawałkiem materiału i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut

Tak przygotowane pomidorowe przekąski idealnie nadadzą się na kolację. 

Sprawdź przepis na pyszną sałatkę na Wielkanoc. Zobacz, z jakiej mąki zrobić faworki

Przekąski smarowane jajkiem
Fot. YouTube/Wild Soul. Cooking