To moja ulubiona zupa fasolowa. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

Jak babcia coś ugotuje, to nawet najbardziej ekskluzywne specjały nie mogą się równać z domowymi potrawami. Tym razem przedstawiamy zupę fasolową z przepisu babci. Jest nie tylko obłędnie smaczna, ale też bardzo sycąca. Przygotowanie to pestka i poświęcenie każdej minuty na jej gotowanie jest tego warte.
Fasolowa inna niż zazwyczaj
Choć zupa fasolowa nie należy do najpopularniejszych polskich zup, od czasu do czasu warto ją przygotować na obiad. Szczególnie że fasola zawiera cenne witaminy z grupy B oraz pierwiastki, takie jak: potas, wapń, i fosfor. Warzywo poprawia trawienie i co ważne, jest smaczne. A przecież zdrowe odżywianie powinno iść w parze ze smakiem.
Z tego powodu warto poznać nieco inny sposób na przygotowanie zupy z tego warzywa. Fasolowa receptury mojej babci jest gęstsza i o wiele bardziej sycąca. Można więc ją podać zarówno na pierwsze, jak i drugie danie, a z przejedzenia nikt nie pomyśli o dokładce.

Składniki na sycącą fasolową
Zupa z przepisu babci jest godna uwagi ze względu na to, że jest bardzo pożywna. Odpowiadają za to oczywiście użyte składniki. W daniu oprócz fasoli znalazły się także inne warzywa i aż trzy rodzaje mięsa. W zupie fasolowej nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 l wody
- 1 szklanka suchej białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 500 g wędzonych żeberek
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól

Przepis babci na zupę fasolową
Przygotowanie zupy rozpocznij dzień wcześniej. Wieczorem do miski wsyp fasolę, zalej ją wodą i pozostaw do namoczenia. Rano odcedź fasolę i wsyp ją do garnka. Zalej wodą i dodaj obrane, umyte, pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków).
Dodaj także żeberka oraz pokrojony, podsmażony boczek i kiełbasę. Całość dopraw cząbrem i majerankiem. Włóż liście laurowe i gotuj zupę przez godzinę na małym ogniu. Po godzinie wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj, do momentu zmięknięcia warzywa. Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą.
Sprawdź także, jak zrobić kotlety na Wielki Piątek, a także co dawniej dodawano do potraw zamiast natki pietruszki. Do tych ziół warto wrócić. Ich uprawa w domu jest niezwykle prosta.






































