Smakosze.pl Przepisy Ułóż plastry karkówki i posmaruj musztardą z dodatkami. Co roku to hit na świątecznym stole
karkówka z musztardą
Fot. youtube.com/studioschmetterling

Ułóż plastry karkówki i posmaruj musztardą z dodatkami. Co roku to hit na świątecznym stole

25 marca 2025

Oto prosty sposób na zapiekane mięso wieprzowe z dodanym ekstra smakiem. Dzięki prostej technice zapiekania z ziemniakami otrzymujemy łatwo pełne i sycące danie. Sprawdzi się ono zarówno na codzień, jak i od święta.

Zapiekana karkówka na Wielkanoc

Karkówka kojarzy nam się jako idealne mięso na grila . Zasłużenie – jest ono tłuste, a zatem po upieczeniu nad ogniem wychodzi soczyste i pełne w smaku, a przy tym lekko wytopione. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to może najlepszy produkt, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie także na niego. Zwłaszcza na Wielkanoc, po dłuższym okresie postu.

Szczególnie w tym wydaniu z piekarnika. Dzięki niemu w karkówce wieprzowej nie wytwarzają się substancje, które zawsze pojawiają się tam, gdzie mowa o opiekaniu mięsa na złocisto, a które dołożyłyby swoje do niezbyt lekkiego charakteru takiego mięsnego posiłku .

krojenie karkówki
Fot. youtube.com/studioschmetterling
Ceny produktów na Wielkanoc znowu wzrosły. Przy półce z jajkami można się złapać za głowę

Karkówka z ziemniakami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Haus Rezepte, gdzie ziemniaki przed pieczeniem obtoczone są majonezem. Nasza wersja zostaje przy tradycyjnej w zapiekankach wersji śmeitankowej. Z pewnością odbywa się to z korzyścią dla kaloryczności dania.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 700 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz, tymianek
ziemniaki do zapiekanki
Fot. youtube.com/studioschmetterling

Karkówka na święta

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm . Rozbijamy je bardzo lekko, oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy do zamarynowania.

Czosnek drobno siekamy. Przekładamy go do małej miseczki, zasypujemy szczyptą soli. Po dwóch minutach dodajemy do niego musztardę i olej w równych proporcjach . Mieszamy, by powstał sos.

Plastry karkówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie smarujemy je sosem. Cebulę kroimy w grube pióra i przykrywamy nią mięso. Przyprawiamy tymiankiem.

cebula na karkówce
Fot. youtube.com/studioschmetterling

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości 4-5 mm . Mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ziemniaki układamy równą warstwą na mięsie i cebuli. Posypujemy posiekanym koperkiem. Danie przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na tarce ścieramy ser żółty, a pomidory kroimy w plastry. Danie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy równą warstwą sera i nakrywamy pomidorami. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut , aż ser się przyrumieni.

Wypróbuj też przepis na zapiekankę z pulpetami i kwietną sałatkę na Wielkanoc .

zapiekana karkówka
Fot. youtube.com/studioschmetterling
Zrobili placki ziemniaczane "z butli". Przy próbowaniu od razu to zauważyli
Ważna wiadomość dla klientów. Chodzi o kartę Moja Biedronka, masz 2 dni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl