Rośnie wszędzie, dla większości to zwykły chwast. Zupa z niego to rarytas, a do tego szalenie zdrowy

Czego to oni nie wymyślą – powie każdy, kto pozna przepis na tę niespotykaną, lecz zdrową zupę. Fakt powstaje ze składnika, który uznawany jest za nic nie warty chwast, ale okazuje się, że ma on prozdrowotne właściwości. Takie danie to nie tylko smak, ale i bomba witamin oraz wartości odżywczych.
Zdrowa zupa z...
Zupy są jednym z filarów kuchni polskiej, bo czy można wyobrazić sobie nasze tradycyjne menu bez rosołu, grzybowej lub flaków? No właśnie, nie można. Okazuje się, że niektóre zupy wyszły już z obiegu, a o innych zapomniano na wieki. Jedną z nich jest ta, którą przygotowuje się z… pokrzyw. W przeszłości, między innymi we wschodniej Europie, panował trend na zupę z pokrzyw, ponieważ wierzono, że ma ona właściwości lecznice oraz cenne wartości odżywcze. Z biegiem lat ludzie przestali ją gotować, a słuch o jej korzyściach dla zdrowia zaginął na długo.
Tymczasem okazuje się, że zupa wraca do łask, a Internet jest przepełniony poradami na temat jej przygotowania i informacjami o jej właściwościach. Jak jest jednak naprawdę? Przyjrzeliśmy się daniu i faktycznie roślina uznawana przez ogrodników za chwast, powinna trafić w ręce kucharzy.
Pokrzywa jest tak zwanym chwastem leczniczym, która pozytywnie wpływa na organizm. Zawiera sporo witaminy C, a także antyoksydanty. Dzięki temu roślina jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, pozytywnie wpłynąć na trawienie, a także zapobiec występującym w organizmie stanom zapalnym. Warto jednak pamiętać, aby pomimo tych właściwości nigdy nie spożywać rośliny na surowo. Zawiera kwas mrówkowy, który jest niebezpieczny. Zalet spożywania pokrzyw jest tyle, że nie ma na co czekać. Koniecznie poznaj przepis i ugotuj ją na obiad.

Składniki na zupę z pokrzywy
Oprócz liści z pokrzyw potrzebować będziesz także inne składniki. Są to głównie warzywa, ale też przyprawy. Niezbędny będzie dowolny bulion, który możesz ugotować lub sięgnąć po ten gotowy w postaci kostek. Składniki i ich dokładne proporcje poznasz, sprawdzają listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 seler naciowy
- liście pokrzywy
- 3 łodygi jarmużu
- 1,5 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na zupę z pokrzyw
Marchew oraz cebule obierz, umyj i drobno posiekaj w kostkę. Seler naciowy opłucz i również drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Przesyp do niego warzywa i podsmaż je do miękkości. Dopiero wtedy zalej je bulionem. Zupę gotuj na średnim ogniu.
Liście pokrzywy dokładnie opłucz, a następnie przełóż na sitko. Sparz je wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza i pozostaw do ostygnięcia. Liście drobno posiekaj i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj przez chwilę.
Na koniec dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno pokrojony jarmuż. Wywar dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupę pozostaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj ją za pomocą blendera na jednolity krem.
Sprawdź także, jaki nietypowy składnik warto dodać do masy na mielone oraz wypróbuj przepis na mało znaną zupę wielkanocną.






































