Ułóż pomidory w słoikach i dodaj „śnieżną” zalewę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Jeśli jesteście smakoszami pomidorów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robię pomidory w śnieżnej zalewie, które intrygująco wyglądają i znakomicie smakują. Będą doskonałym dodatkiem do wielu dań jesienią i zimą.
Pomidory w zalewie zaskoczą was wyglądem i smakiem
Czy lubicie smak pomidorów, które dojrzewają w letnim słońcu? Ja za nimi przepadam, jednak jesienią nie skorzystamy już z takich smakołyków. Możemy natomiast przyrządzić pomidory w śnieżnej zalewie. Zjemy je ze smakiem jesienią i zimą.
Warto jeść pomidory, bo zmniejszają one ryzyko zawału serca, poprawiają trawienie i odporność. Oprócz tego są niezwykle smaczne i urozmaicą smak każdego dania. Polecam przepis na doskonałe pomidory w śnieżnej zalewie. Wytrzymają nawet rok bez przechowywania w lodówce.
Jak zrobić pomidory w śnieżnej zalewie?
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 główka czosnku
- około 3 litry wody
- 100 g cukru
- 2 łyżki soli
Umyte pomidory wkładamy do litrowych słoików. Wlewamy letnią wodę, tak by przykryły zawartość w słoikach. Zakręcamy je i odstawiamy na 20 minut. Następnie obieramy główkę czosnku i ją wyciskamy lub blendujemy. Czosnek nie powinien być jednak zbyt mocno rozdrobniony.
Po upływie 20 minut, wylewamy wodę ze słoików do garnka. Wsypujemy cukier, sól i mieszamy. Teraz wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia. Do słoików z pomidorami dodajemy 2 łyżki czosnku.
Zalewa podkręci smak wyjątkowych pomidorów
Teraz pora, żeby wlać zalewę do słoików z pomidorami. Słoiki zakręcamy i wstrząsamy, by czosnek równomiernie się rozprowadził. Efekt robi wrażenie, bo słoiki wyglądają jakby w pomidorach pływały płatki śniegu. Takie przetwory prezentują się bardzo ciekawie.
Zaletą tak przyrządzonych pomidorów jest możliwość ich długiego przechowywania. Wytrzymują one nawet rok bez lodówki. Oprócz tego maja wyrazisty smak i będą pysznym uzupełnieniem wielu dań, które przyrządzamy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kiszone pomidory. Podawaliśmy sposób na przekąskę z jajek i pomidorów.