Taki pieczony schab podaję na Wszystkich Świętych. Prosta w przygotowaniu potrawa dosłownie rozpływa się w ustach
Każda gospodyni domowa ma swoje danie popisowe. W moim przypadku jest to przepyszny pieczony schab. Przygotowuję go na Wszystkich Świętych, a dodatkowa porcja zostaje mi na następny dzień. Spróbujcie go raz, a będziecie wracać do tego przepisu ciągle.
Podaj pieczony schab podczas rodzinnego obiadu
W dzień Wszystkich Świętych tłumnie odwiedzamy cmentarze. To czas zadumy, wspomnień, ale też rodzinnych spotkań. Warto na obiad w gronie bliskich przygotować wyjątkową potrawę. Ja przyrządzam mój popisowy pieczony schab pieczony schab.
Ta wyśmienita potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Wszystko dzięki moczeniu schabu w mleku. Goście i rodzina będą zachwyceni.
Ten błyskawiczny makaron z dynią robię zawsze po powrocie z cmentarza. W mig rozgrzewa i syci, nawet mąż się najadaJak przyrządzić pieczony schab?
Składniki:
- ½ kg schabu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 szklanki mleka
- 8 pieczarek
- 4 ogórki konserwowe
- 1 papryka
- 1 cebula
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Schab pokrojony w plastry wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Mięso moczymy co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z mleka, ewentualnie możemy jeszcze je rozbić. Schab doprawiamy i obsmażamy na patelni.
Następnie przygotowujemy sos, więc do miski wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na dnie podsmażone mięso. Potem dokładamy pokrojone ogórki konserwowe, cebulę, paprykę i pieczarki.
Pieczony schab zachwyci smakiem
Danie doprawiamy jeszcze przyprawami i zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Następnie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i schab pieczemy około godzinę. Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania.
Pieczony schab będzie smakował z ziemniakami. Danie charakteryzuje się niezwykłą miękkością i soczystością. Jest przy tym niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. U mnie w domu stało się już kulinarnym hitem. Pisaliśmy, jak zrobić schab po bosmańsku. Podawaliśmy też przepis na schab po francusku.
Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie