Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki pieczony schab podaję na Wszystkich Świętych. Prosta w przygotowaniu potrawa dosłownie rozpływa się w ustach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2023 14:16

Taki pieczony schab podaję na Wszystkich Świętych. Prosta w przygotowaniu potrawa dosłownie rozpływa się w ustach

pieczony schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Każda gospodyni domowa ma swoje danie popisowe. W moim przypadku jest to przepyszny pieczony schab. Przygotowuję go na Wszystkich Świętych, a dodatkowa porcja zostaje mi na następny dzień. Spróbujcie go raz, a będziecie wracać do tego przepisu ciągle.

Podaj pieczony schab podczas rodzinnego obiadu

W dzień Wszystkich Świętych tłumnie odwiedzamy cmentarze. To czas zadumy, wspomnień, ale też rodzinnych spotkań. Warto na obiad w gronie bliskich przygotować wyjątkową potrawę. Ja przyrządzam mój popisowy pieczony schab pieczony schab.

Ta wyśmienita potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Wszystko dzięki moczeniu schabu w mleku. Goście i rodzina będą zachwyceni.

pieczony schab
YouTube/@mojedomowejedzenie
Ten błyskawiczny makaron z dynią robię zawsze po powrocie z cmentarza. W mig rozgrzewa i syci, nawet mąż się najada

Jak przyrządzić pieczony schab?

Składniki:

  • ½ kg schabu
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka
  • 2 szklanki mleka
  • 8 pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Schab pokrojony w plastry wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Mięso moczymy co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z mleka, ewentualnie możemy jeszcze je rozbić. Schab doprawiamy i obsmażamy na patelni.

Następnie przygotowujemy sos, więc do miski wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy. Teraz wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na dnie podsmażone mięso. Potem dokładamy pokrojone ogórki konserwowe, cebulę, paprykę i pieczarki.

Pieczony schab zachwyci smakiem

Danie doprawiamy jeszcze przyprawami i zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Następnie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i schab pieczemy około godzinę. Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. 

Pieczony schab będzie smakował z ziemniakami. Danie charakteryzuje się niezwykłą miękkością i soczystością. Jest przy tym niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. U mnie w domu stało się już kulinarnym hitem. Pisaliśmy, jak zrobić schab po bosmańsku. Podawaliśmy też przepis na schab po francusku. 

pieczony schab
YouTube/@mojedomowejedzenie

Źródło: YouTube/@mojedomowejedzenie