Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat nie kupuję ich na cmentarzu. Ryżowe szyszki zrobione w domu smakują mi 100 razy lepiej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2023 16:05

Od lat nie kupuję ich na cmentarzu. Ryżowe szyszki zrobione w domu smakują mi 100 razy lepiej

szyszki
YouTube/@ZPasjadoGotowania

Ryżowe szyszki to smakołyki sprzedawane na cmentarzach we Wszystkich Świętych. Zawsze je kupowałam w ten szczególny dzień. Jednak odkąd mam przepis na ciastka z ryżu preparowanego, to robię je samodzielnie w domu. Moje ryżowe szyszki są o wiele lepsze lepiej od tych kupnych. 

Ryżowe szyszki zrobicie łatwo w domu

Ryżowe szyszki to przysmaki, które kojarzą się z dniem Wszystkich Świętych. Te charakterystyczne słodycze są sprzedawane na cmentarzach w wielu regionach Polski. Osoby, które odwiedzają groby bliskich, chętnie kupują te przysmaki 1 listopada.

Ja też zwykle kupowałam je na cmentarzach. Przynoszenie ryżowych szyszek we Wszystkich Świętych było już u mnie w domu tradycją. Jednak teraz przygotowuję te smakołyki we własnej kuchni. Polecam ten przepis, bo jest pyszny, a przy tym bajecznie prosty.

dmuchany ryż.jpg
Canva / Avinash Yadav
Ten błyskawiczny makaron z dynią robię zawsze po powrocie z cmentarza. W mig rozgrzewa i syci, nawet mąż się najada

Jak zrobić ryżowe szyszki?

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • masa krówkowa
  • 100 g masła

Robienie szyszek ryżowych zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Po chwili dodajemy całą masę krówkową. Gdy kajmak i masło połączą się, to dosypujemy ryż preparowany. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być gęsta.

Masę zostawiamy do ostygnięcia. Następnie możemy przystąpić do formowania szyszek lub kul ryżowych. Po zrobieniu szyszek ryżowych musimy je włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu nasz smakołyk jest już gotowy do podania.

Ryżowe szyszki banalnie proste i obłędnie smaczne

Ryżowe szyszki robimy z zaledwie 3 składników. Potrzebujemy tylko ryżu preparowanego, masła i masy krówkowej. Pamiętajmy, że przyrządzona przez nas masa musi być gęsta, wówczas dobrze z niej formuje się szyszki. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni sobie z nim poradzi. 

Po 2 godzinach od włożenia ryżowych szyszek do lodówki, możemy je podawać. Są znakomite i pysznie smakują jako deser we Wszystkich Świętych. Polecam ten przepis, bo zadziwia prostotą i efektem. Pisaliśmy o innym pysznym deserze, jakim jest szarlotka. Radziliśmy, jak zrobić znakomite ciasto z zaledwie 3 składników. 

szyszki
YouTube/@ZPasjadoGotowania

Źródło: YouTube/@ZPasjadoGotowania