Dachówki, szczypki i pańska skórka. Cmentarne przysmaki dziś znów skuszą tysiące Polaków
W dniu Wszystkich Świętych przy cmentarzach możemy kupić rozmaite smakołyki. W Warszawie powszechnie znana jest pańska skórka. Jednak to nie jedyny przysmak, który tego dnia możemy skosztować. Wszystko zależy od regionu, w którym odwiedzamy cmentarz. Przy nekropoliach spróbujemy dachówek, szczypek i trupiego miodku.
Smakołyki, które kuszą we Wszystkich Świętych
1 listopada odwiedzamy groby bliskich. Nie raz przemierzamy setki kilometrów, by zapalić znicz i wspominać bliską nam osobę. Wszystkich Świętych to dzień szczególny, bo pełen zadumy i nostalgii. Jednak 1 listopada możemy też skosztować regionalnych przysmaków, które są sprzedawane przy wielu cmentarzach w Polsce.
Słodkie dachówki możemy posmakować w Wielkopolsce. Są to ciastka, które przypominają pierniczki. Robi się je z miodu, maki i cukru. Dachówki zwane są też rurami lub trąbami. Natomiast nazwa dachówki wiąże się z tym, że pewnego dnia orkiestra tak głośno grała podczas uroczystości Bożego Ciała, że dachówki pospadały z dachów.
Kroję słoninę i mielę ją z tymi dodatkami. Od kiedy znam ten przepis nie bawię się w topienie smalcuJedziesz do Lublina? Spróbuj szczypek
Mieszkańcy Lubelszczyzny doskonale znają szczypki. To cukierki, które swym kształtem przypominają szczapy drewna. Te smakołyki słyną z tego, że są bardzo twarde, a do tego mają różne smaki i kolory. Można je kupić przy cmentarzach.
Natomiast warszawiacy zajadają się pańską skórką. Tej nie może zabraknąć we Wszystkich Świętych. Pańska skóra to biało-różowy cukierek, który dawniej był sprzedawany w aptekach jako środek, który łagodzi kaszel. Szybko jednak stał się regionalnym przysmakiem.
Trupi miodek kupisz w Małopolsce
1 listopada w Warszawie można też kupić obwarzanki przy cmentarzach. Posypane są makiem, sezamem i słyną z delikatnej słodyczy. Ten przysmak trafił też w inne regiony naszego kraju. Można go kupić przy wielu nekropoliach.
Mieszkańcy Małopolski we Wszystkich Świętych zajadają się trupim miodkiem. Nazwa upiorna, ale smak niebiański. Trupi miodek to cukierki ze skarmelizowanego cukru i pokruszonych orzechów włoskich. Mogą być miękkie i ciągnące, ale też bardzo twarde. Pisaliśmy o potrawach, które warto przygotować we Wszystkich Świętych. Polecaliśmy wyśmienitą sałatkę. Radziliśmy, jak zrobić zapiekankę z kurkami i boczkiem.
Źródło: odzywianie.wprost.pl, skarzyskokamienna.naszemiasto.pl