Smakosze.pl Przepisy Ułóż śliwki na cieście francuskim i zasyp cukrem. Ten deser to hit nad hitami
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Ułóż śliwki na cieście francuskim i zasyp cukrem. Ten deser to hit nad hitami

31 sierpnia 2024

Kwiatuszki z ciasta francuskiego ze śliwkami to urocza sezonowa przekąska na pożegnanie lata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i idealne do mrożonej kawy we wczesnojesienne popołudnia.

Deser z ciasta francuskiego

Desery z ciasta francuskiego są tak popularne, że istnieją całe kanały kulinarne poświęcone tylko temu produktowi. Nic dziwnego. Mało który sklepowy gotowiec oferuje tak wielką elastyczność w przygotowywaniu przekąsek na słodko i słono.

Ciasto francuskie zostało zresztą stworzone właśnie z myślą o takich owocowych przekąskach . Późne lato to pora, kiedy królują śliwki i to z nich można wyczarować takie kwiatki. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.

ciasto francuskie
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Wsyp je do kefiru i wypij na czczo. Zmiana przyjdzie natychmiast

Zapiekane śliwki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Blatterteigrezepte. Kaszka manna ma za zadanie wchłonąć nadmiar wilgoci wypiekanej ze śliwek. Jeśli nie mamy pod ręką tego składnika, można w zamian obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej .

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 8 śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko jaja
  • Cukier puder do posypania

Deser śliwkowy z ciasta francuskiego

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozprostowujemy. Dzielimy go na osiem części o kształcie zbliżonym do kwadratu. Śliwki dzielimy na połowy i pozbywamy się pestek.

Na środku każdego kawałka ciasta układamy kopczyk kaszy manny . Na nim kładziemy połówkę śliwki. Owoc posypujemy łyżeczką cukru zmieszanego z cynamonem. Przykrywamy drugą połową śliwki.

Ciasto francuskie owijamy wokół śliwek, ale bez zaklejania. Powinno układać się jak płatki wokół śliwkowego środka. Ciastka układamy ciasno w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepis na placki ziemniaczane według Heni Foks i sposoby na zdrową rybę – karmazyna .

zapieczone śliwki
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Pakuję cebulę do słoików i zalewam tą mieszanką. Ten smak to jakaś magia
Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy